Noorse langlaufers sprinten naar 1-2-3'tje, Karlsson sloopt de rest en wint

Met de World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is het tweede weekeinde van het nieuwe winterseizoen ook alweer afgerond. Na een intervalwedstrijd en sprint in vrije stijl werd afgesloten met een massastart in klassieke stijl, met twintig kilometer voor zowel de mannen als vrouwen.

Vrouwen
Het duurde enige tijd voor er echt wat gebeurde in de wedstrijd, maar Frida Karlsson en Ebba Andersson uit Zweden leken de touwtjes wel in handen te hebben - de in topvorm verkerende Katharina Hennig uit Duitsland leek een goede kans te maken in haar rol als uitdaagster.

Pas in de voorlaatste ronde opende Karlsson voor het eerst echt de aanval, maar nadat Andersson en Hennig volgden sloot de rest al snel weer aan. In de slotronde herhaalde dat zich nog eens, maar dit keer ontstond wel een gaatje én brak Hennig een stok, hoewel ze geluk had dat een oplettende Poolse coach haar snel een nieuwe gaf.

In de finale van de wedstrijd sloeg vooral Karlsson het veld flink kapot, waarbij alleen Tiril Udnes Weng nog kon volgen. De Noorse had echter niet de sprint in de benen en moest genoegen nemen met plek twee, achter Karlsson en voor Andersson.

Mannen
Bij de mannen duurde het nog een stuk langer voor er echt iets gebeurde in het peloton, pas in de voorlaatste ronde begon Hans Christer Holund het tempo een beetje op te voeren - de Noorse kilometervreter wist dat hij kansloos was als het op een eindsprint aan zou komen.

Met een kilometer te gaan zat er nog altijd een grote groep samen, waarbij men ging sprinten om de overwinning, Noren voorop. Pål Golberg opende het bal en hij bleek ook de rapste benen te hebben: winst voor Golberg, voor landgenoten Sjur Røthe en Martin Løwstrøm Nyenget.