Langlaufster Diggins trekt zege er uit, 9 Noren in top-10

In het Noorse Lillehammer is de tweede World Cup langlaufen van de winter van start gegaan. Vrijdag stonden de individuele wedstrijden in de vrije stijl op het programma, tien kilometer voor zowel de vrouwen als de mannen.

Vrouwen
Katharina Hennig was een van de vroegere kanshebbers op de startlijst en de Duitse liet zien meer dan alleen een kanshebber te zijn. Aanvankelijk waren onder meer de Zweedse favorietes Frida Karlsson en Ebba Andersson nog sneller in de tussentijden, maar halverwege kwamen ze niet meer aan Hennig's tijden en aan de finish noteerde de Duitse een tijd waarmee ze geruime tijd de leiding in handen pakte.

Eén vrouw wist de tijden van de Duitse wél te blijven bedreigen: Jessie Diggins was stevig onderweg en de Amerikaanse, die doorgaans dieper kan gaan dan wie dan ook, trok er nog een geweldige slotkilometer uit. Aan de finish was ze 3,8 seconden sneller dan Hennig, die zo toch niet haar eerste World Cup-zege ooit pakte. Op 15,4 seconden was plek drie voor de Noorse Heidi Weng, die Andersson met één tiende klopte en landgenote Anne Kjersti Kalvå op een halve seconde hield - Karlsson werd slechts achtste.

Mannen
Het werd een behoorlijk Noors feestje, maar van de negen Noren in de top-10 was Iver Tildheim Andersen wellicht wel de enige waarvan een podiumplek niet min of meer te verwachten viel. De 22-jarige opende met sterke tijden, zette dat goed door en nam dankzij de snelste tijd in de hotseat plaats, vanuit waar hij kon zien dat er helemaal niemand was die zijn tijd nog wist te verbeteren.

Andersen pakte zo de winst in pas zijn tweede World Cup-start - vorig seizoen mocht hij op een wildcard een keer meedoen. Erkend kilometervreters Didrik Tønseth en Hans Christer Holund completeerden het podium op 2,8 en 9,1 seconden, terwijl de Brit Andrew Musgrave - doorgaans trainend in Noorwegen - op 12,5 seconden met plek vier de enige niet-Noor was in de top-10.