Estafettezeges voor Noorse en Zweedse biatleten

In het Finse Kontiolahti is de eerste World Cup van het biatlonseizoen in volle gang bezig en inmiddels zijn daar ook de estafettes afgewerkt. Dit keer een mannen- en vrouwenestafette, pas in januari krijgen we de eerste gemengde estafettes voorgeschoteld.

Mannen
De Noren gingen gelijk met een ijzersterke opstelling van start en dat werd beloond: Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø waren het sterkst. Christiansen legde een prima basis, maar kon nog geen groot verschil maken, Lægreid zorgde dat alleen de Duitser Johannes Kühn nog over was en Tarjei Bø bleef bij Benedikt Doll uit Duitsland. Zijn broertje maakte het vervolgens af met overtuigend schieten en sterk langlaufen.

Jongeling Justus Strelow opende prima voor Duitsland, waarna Kühn en Doll sterk schoten en de ploeg voorin hielden. Slotloper Roman Rees kon het niet helemaal bijbenen op de schietbaan, maar hield de Duitsers wel keurig op de tweede plek op 44 seconden van Noorwegen. De indrukwekkende jongeling Eric Perrot, Fabien Claude, Emilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet deden het prima en bezorgden Frankrijk op een ruime minuut de derde plek, ver voor Oostenrijk.

Vrouwen
Aanvankelijk zat het dicht bij elkaar en halverwege lagen er nog zes teams volop in de strijd. Vervolgens werden bij Zweden Linn Persson en Anna Magnusson opgevolgd door de gezusters Hanna en Elvira Öberg en daarmee was het pleit van de rest beslecht: de twee maakten indruk - Hanna was snel, Elvira schoot foutloos - en langlaufden Zweden naar een overtuigende overwinning.

De strijd om plek twee ging tussen Duitsland en Noorwegen, die bijna de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt zaten. Startloopsters Anna Weidel en Karoline Offigstad Knotten ontliepen elkaar weinig, net als de indrukwekkende debutante Sophia Schneider en Ida Lien. Vanessa Voigt en Ragnhild Femsteinevik kwamen evenmin tot een verschil, maar de Duitse slotloopster Denise Herrmann-Wick rekende ondanks een extra schietfoutje af met Ingrid Landmark Tandrevold en daarmee was het podium compleet.