Aantal boetes voor rijden op elektrische step in twee jaar tijd vervijfvoudigd

Het aantal boetes voor rijden op een elektrische step is in twee jaar tijd ruim vervijfvoudigd. Vorig jaar werd 349 keer een boete uitgeschreven, in 2019 ging het nog om slechts 68 prenten. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant steeg het aantal boetes flink. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die op basis van CJIB-data analyseerde waar deze bekeuringen het vaakst werden uitgedeeld in Nederland.

Met je elektrische step de openbare weg op? Dat mag alleen als het vervoermiddel door RDW is goedgekeurd. Bovendien moet je 16 jaar of ouder zijn om de step te mogen besturen. Ook mag de tweewieler niet sneller dan 25 km/u rijden en is goede verlichting verplicht. Als je niet aan alle eisen voldoet, riskeer je een fikse boete van € 410.

Wederom flinke stijging in het aantal boetes
In 2021 steeg het aantal boetes in 10 van de 12 provincies. Vooral in Zuid-Holland was een flinke toename: hier werden zelfs 73% meer bekeuringen uitgedeeld dan een jaar eerder. Ook in Noord-Brabant was een sterke stijging (+56%).

Verrassende cijfers voor Noord-Holland: hier zijn de boetes gedaald. Noord-Holland is de enige provincie waar de cijfers het afgelopen jaar omlaag zijn gegaan. Dit komt voornamelijk doordat gebruikers van een elektronische step in Amsterdam minder vaak beboet werden. In Gelderland bleef het aantal boetes gelijk.

Boetes blijven niet meer beperkt tot grote gemeenten
In 2019 bleven de boetes beperkt tot gemiddeld 20 grotere gemeenten. In 2020 verdubbelde dat aantal al naar ruim 40 gemeenten, en afgelopen jaar werden er zelfs in meer dan 80 gemeenten boetes uitgedeeld voor illegaal e-steppen.

Nieuwe regelgeving in Nederland en de rest van Europa
In 2023 wordt de regelgeving voor e-steps in Nederland aangepast. Het vermogen van een elektrische step mag dan niet meer niet boven de 400 Watt zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat voor e-steps verplicht.

Niet overal in Europa gelden overigens dezelfde regels. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor het gebruiken van een elektrische step. In Denemarken en Griekenland geldt helmplicht voor elke leeftijd. In Finland is er geen minimumleeftijd voor het privégebruik, maar wel voor het huren.