Medewerkers Bijenkorf staken op Black Friday voor loonsverhoging

Werknemers van de Bijenkorf vinden al járen dat ze te weinig verdienen en krijgen steeds meer moeite hun hoofd boven water te houden. Daarom staan ze vandaag, op Black Friday, niet achter de kassa maar op de Dam om te protesteren. "We willen laten merken dat er zonder werknemers niet wordt verkocht", aldus Linda Vermeulen van de FNV. Zo meldt AT5

De eisen van de medewerkers die in samenwerking met de FNV tot stand zijn gekomen zijn glashelder: "We willen voor iedereen een loonsverhoging van tien procent. Ook het minimumloon moet omhoog van 10,50 euro naar 14 euro", aldus Vermeulen. 

Vermeulen is vakbondsbestuurder bij de FNV en zal de medewerkers begeleiden tijdens de staking vandaag op Black Friday en de kleinere stakingen die er de afgelopen weken al eerder waren. Zes keer in totaal, zonder gewensd resultaat. 

Per 1 januari wil de overheid de lonen in de sector met 10 procent verhogen. "Wij zeggen voer die loonsverhoging bij iedereen door, zodat ervaring ook gaat meetellen in het salaris", aldus Vermeulen.

Dat dit nu niet het geval is, is goed te zien aan het oude loonstrookje van Anna Koperdraat, die al 36 jaar bij het bedrijf werkt. "In 2003 zat ik op 13,36 euro en nu op 14,39 euro." Dat terwijl de werkdruk, mede door het grote personeelstekort, alsmaar toenam. "Confetti op de vloer, gasten member maken in de app en continu nieuwe uitzendkrachten inwerken, terwijl je weet dat ze niet lang blijven", zegt Koperdraat. 

Medewerkers als Koperdraat namen genoegen met hun salaris vanwege het plezier dat ze in hun werk hebben: "Als ik het niet zo leuk had gehad was ik er niet meer geweest." Haar collega Vera de Gruijl, die ook al 35 jaar in het bedrijf rondloopt, beaamt dat. "Mijn mooiste herinnering aan al die jaren werken is het teamgevoel, dat is te vergelijken met een soort familiegevoel."

Overstappen naar ander werk, nu de banen voor het oprapen liggen, vindt Koperdraat te spannend: "Ik ben 54 jaar, heb twee puberende kinderen. Ik zou niet weten waar ik zo snel weer een vast contract zou krijgen."

Schrijnende verhalen
Maar de gierende inflatie en de prijsstijgingen zorgden voor een ommekeer. "Ik zie om mij heen echt collega's die het niet meer redden. Dat speelde al een tijdje, maar niemand wil z'n vuile was buiten hangen. Nu komen die schrijnende verhalen steeds meer aan de oppervlakte", zegt De Gruijl. 

Daarom staat ze vrijdag niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar collega's op de Dam. "Ik wil ook opkomen voor mijn collega's, want niet iedereen kan het zich permitteren om te staken. Die kunnen het salaris niet missen of het lidmaatschap van de bond niet betalen."

In een statement laat de De Bijenkorf weten het te betreuren niet tot een cao-akkoord te zijn gekomen. Volgens het warenhuis is inflatie is niet het juiste uitgangspunt voor loononderhandelingen: "De overheid heeft immers maatregelen genomen om de gevolgen van de inflatie voor mensen te verzachten. Het gaat daarom om de daling van de koopkracht. De verwachte daling van de koopkracht bedraagt volgens CBS 6,8 procent voor 2022", aldus een woordvoerder. 

Daarom krijgen medewerkers een salarisverhoging van 6 procent in delen. Koperdraat kreeg het eerste deel, 3,5 procent, in oktober. Daardoor steeg haar loon met 50 cent per uur tot 14,39 euro. Pas in mei staat haar het tweede deel te wachten. 

Staken loont
Volgens Rosa Kösters, stakingsonderzoeker bij het International Institute of Social History (IISH), is het bijzonder dat Bijenkorfmedewerkers staken. "De laatste grote staking was in 1977 en dat was niet in de winkel maar in het distributiecentrum. Het gebeurt niet vaak in de sector want in winkels heerst niet echt een vakbondstraditie. Waarom nu wel? De enorme inflatie, grote personeelstekorten en mensen zien dat staken iets oplevert, dat zijn ingrediënten die aanzetten tot staken", aldus Kösters.

Kösters doelt op de stakingen bij de NS in september. "Die NS-staking heeft zoveel aandacht gekregen en heel veel opgeleverd, meer dan 9 procent loonsverhoging. We weten uit onderzoek dat het helpt als er op andere plekken ook gestaakt wordt, dat noemen we een stakingsgolf."

De Gruijls man werkt bij de NS, ook hij staakte in september. "Bij de NS is denk ik 98 procent lid van de bond, alles was heel snel geregeld. Het hele land had er last van. Daarom denk ik dat Black Friday een goede dag is om serieus over te komen. Dat we echt menens zijn."

Zo'n 200 medewerkers van De Bijenkorf hebben zich ingeschreven voor de staking van vandaag.