Urk opnieuw toneel van rellende jeugd en 'pieten', ouderwacht had het nakijken

Plaatsvervangende schaamte heeft buurtvader Louwe als hij terugdenkt aan afgelopen zaterdagavond toen zo'n honderd rellende jongeren op Urk de boel onveilig maakten. 

Kramer is in het najaar van 2020 gestart met de ouderwacht, een groep volwassenen die jongeren in het gareel probeert te houden. Ook toen ging het weken achter elkaar mis met rellende jeugd. Mede dankzij deze oudergroep werden de rellen destijds uiteindelijk effectief aangepakt. Daarna is de ouderwacht nog enkele keren succesvol ingezet. 

Zaterdagavond was Kramer samen met nog twintig andere volwassenen aanwezig toen het faliekant misging. Praten had eigenlijk geen zin meer, merkten ze: veel jonge Urkers van 13, 14 en 15 jaar waren aan het schreeuwen en joelen, en gingen op een gegeven moment met illegaal vuurwerk smijten. Een gedeelte van de jongeren was hierbij verkleed als Zwarte Piet, net als in 2021 en 2020.

De jongeren weigerden weg te gaan, waardoor de politie moest ingrijpen en één verdachte heeft aangehouden. Burgemeester Cees van den Bos van Urk wilde maandag nog niet voor de camera bij Omroep Flevoland reageren op de zoveelste rellen in zijn gemeente. Wel legde hij uit op social media in een persbericht uit waarom de politie zaterdagavond in actie moest komen.