Grevelt en Wennemars op World Cup-podium, Leerdam, Schouten en Hoolwerf winnen

In Heerenveen is vrijdag de eerste van drie dagen World Cup-schaatsen in Thialf afgewerkt. Op het Friese ijs stonden de 1000 meters voor de vrouwen en mannen op het programma, alsmede de twee wedstrijden op de massastart.

1000m vrouwen
De 20-jarige Isabel Grevelt kwam in de vierde rit in actie en deed dat op geweldige wijze: de debutante in de A-groep verpletterde haar persoonlijk record met meer dan een seconde naar 1:14,54 minuten. Lange tijd kwam niemand aan die tijd, tot Miho Takagi in 1:13,92 finishte. Dat was genoeg voor plek twee, want Jutta Leerdam was wederom de snelste: winst in 1:13,77 minuten. Grevelt pakte met plek drie wel een prachtig World Cup-podium, Antoinette Rijpma - De Jong (1:14,74) werd vierde, voor Marrit Fledderus (5e in 1:14,76) en Michelle de Jong (11e in 1:15,96).

1000m mannen
Kjeld Nuis opende het bal met een tijd van 1:08,52 minuten, waar men niet echt van schrok. De Est Marten Liiv deed het beter: 1:08,11 minuten, die telde wél. Joep Wennemars ging iets harder met 1:08,08, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in Ning Zhongyang. De Chinees was met 1:07,86 minuten de snelste, Wennemars pakte een zeer fraaie tweede plek, voor een historische Estse medaille voor Liiv. Thomas Krol werd vijfde met 1:08,32 minuten, Nuis eindigde als zevende en Hein Otterspeer werd achtste in 1:08,57.

Massastart vrouwen
Marijke Groenewoud voerde het veld relatief rustig aan, en dat was het plan: Irene Schouten maakte uit het niks een enorme bak snelheid en schoot er vandoor. De olympisch kampioene werd niet meer bijgehaald en won met bijna een volle ronde voorsprong, waarna Groenewoud het feestje compleet maakte door de sprint om plek twee te winnen van de Canadese Ivanie Blondin.

Massastart mannen
Bij de mannen wist niemand echt te ontsnappen, het veld maakte zich op voor een massasprint. Jorrit Bergsma hield het tempo hoog voor Bart Hoolwerf en die wist dat vakkundig af te maken: in de sprint legde hij de Zuid-Koreaan Chung Jae-won er op, terwijl Andrea Giovannini uit Italië als derde finishte.