NASCAR-seizoen beslist met Championship Four in Phoenix

Voor de liefhebber van de Amerikaanse racerij keren we toch nog even terug naar de ontknoping van het seizoen in de NASCAR Cup Series. Op de Phoenix International Raceway hadden vier coureurs nog kans op de titel: Joey Logano, Ross Chastain, Chase Elliott en Christopher Bell, wie van hen het hoogst zou eindigen werd de nieuwe kampioen.

Joey Logano vertrok vanaf poleposition, naast Ryan Blaney en voor Chase Briscoe, Kyle Larson, Chase Elliott en Harrison Burton. Logano opende de race op ijzersterke wijze en pakte overtuigend de eerste stage, voor Blaney, Briscoe, Larson en Martin Truex.

Met Logano, Briscoe en Larson voorop begon de tweede stage, tot Landon Cassill de muur raakte en werd geraakt door Ricky Stenhouse: caution. Na de caution nam Blaney de touwtjes in handen en hij pakte vrij overtuigend - edoch zonder nog een druppel brandstof - de stagewinst, voor Logano, Truex, Briscoe en Kevin Harvick.

Blaney, Briscoe, Harvick, Byron en Logano reden voorop bij de herstart, met nog 120 ronden tot de beslissing in de titelstrijd, hoewel een glijpartij met onder meer Tyler Reddick en Michael McDowell voor een snelle caution zorgde.

Bij de herstart werd Elliott in de rondte getikt door Chastain: hij raakte de muur en hoewel dat niet al te hard was, kampte hij toch met wat schade, waardoor hij zo goed als kansloos leek - 30e op één ronde achterstand bij de herstart, waar Blaney en Briscoe voorop reden.

Met een dikke zestig ronden te gaan was Bell de eerste van de titelkandidaten die zijn in principe laatste stop kwam maken, vijftien ronden later werd Alex Bowman stevig de muur in getikt door McDowell: caution. Er werden weer pitstops gemaakt, die bij Logano en Chastain goed gingen, maar waarbij Bell flink wat posities verloor - Elliott reed op twee ronden achterstand.

Briscoe pakte bij de herstart de leiding, Logano en Blaney knokten om plek twee - Chastain was op plek zes de voornaamste concurrent voor Logano wat de titel betreft. Voorin nam Logano de leiding over, terwijl Chastain zich ook beetje bij beetje naar voren reed.

Met tien ronden te gaan knokten Logano en Blaney om de winst in de race - wat voor Logano prima was, Blaney was immers geen titelkandidaat. Chastain was dat wel en kwam op plek drie heel langzaam in de buurt, maar het was niet genoeg. Logano pakte de race én na 2018 zijn tweede NASCAR Cup Series-titel, Chastain werd derde.