VS: bepalen de jongeren de uitkomst van de Midterms?

Opiniepeilingen voorspellen een hoge opkomst bij de tussentijdse verkiezingen voor een nieuw Congres, de midterms. In de peilingen lijkt een red wave, grote winst voor de Republikeinen waarschijnlijk.

Een zeer gemotiveerde groep stemmers zijn dit keer de 18- tot 29-jarige kiezers, van wie 40 procent zegt zeker te gaan stemmen.

Namens de Democraten maakt Maxwell Frost (25) grote kans als eerste Gen Z'er - geboren tussen 1996 en 2015 - een zetel in het Congres te veroveren.

Maxwell Alejandro Frost is een lichtpuntje voor de Democraten in Florida. Gouverneur DeSantis heeft de staat een flinke ruk naar rechts getrokken en de partij van Joe Biden staat er in de Sunshine State niet zo goed voor. Frost zit echter in een stevig links district, dus hij kan de zetel praktisch niet mislopen. 

Frost is niet de enige van zijn leeftijd die als lid van het Huis van Afgevaardigden naar Capitol Hill wil. Republikein Karoline Leavitt (25) in New Hampshire wil juist het  conservatieve geluid van Generatie Z zijn. Haar race is spannender omdat ze een zittend Democratisch congreslid moet verslaan, in ieder geval heeft ze de steun van oud-president Trump. 

Het stemgedrag van deze generatie is interessant omdat deze groep het toekomstige politieke landschap zal bepalen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren een voorkeur voor links hebben op sociale en economische thema's en een grotere rol wensen van de overheid.