Marechaussee verwijdert klimaatactivisten Schiphol, schade wordt verhaald

Een grote groep klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion is zojuist over een hek op Schiphol-Oost geklommen en bezetten nu het platform waar onder meer privéjets staan geparkeerd. De politie en marechaussee zijn massaal aanwezig. 

Update 16.00: Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, laat weten dat de actie van de klimaatactivisten "verboden, gevaarlijk en strafbaar" is. Alle directe en indirecte schade wordt volgens haar op de demonstranten verhaald. 

Schuurmans spreekt van het "blokkeren van de werkprocessen, het zich onbevoegd op beveiligd gebied begeven en het zichzelf en anderen in gevaar brengen". Dat is volgens haar niet acceptabel, zeker niet in een veiligheidsrisicogebied als Schiphol. 

De Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector (EBAA) zegt tegen de NOS dat er een medische vlucht is geannuleerd vanwege de demonstratie op Schiphol. "Deze actie vinden wij daarom onacceptabel."

Volgens de woordvoerder denken mensen bij privéjets vaak aan 'de rich and famous die naar Ibiza willen', maar zijn onder andere medische vluchten en repatriëringen een groot onderdeel van hun werkzaamheden.



Eerdere berichtgeving: De Koninklijke Marechaussee is bezig om de activisten van het privéjet-platform weg te krijgen. "We proberen de overige mensen buiten het hek te houden.  Er zijn een aantal gaten in het hek geknipt en er zijn mensen onbevoegd op het terrein", laat iemand van de  Koninklijke Marechaussee weten. 

Daarnaast is de Koninklijke Marechaussee ook bezig met het verrichten van aanhoudingen. "Er zijn in ieder geval zes aanhoudingen verricht op het moment. Een aantal demonstranten hebben zichzelf vastgeketend aan de vliegtuigen."

De activisten eisen een verbod op privévluchten, die volgens hen vervuilend zijn. Ook op Schiphol Plaza wordt er tegen de luchtvaart geprotesteerd, maar voor die actie is toestemming van de gemeente gegeven.

Actie aangekondigd
De actie hing al in de lucht. Greenpeace maakte eerder al bekend een 'verstorende actie' te hebben voorbereid. Milieuorganisaties en bewonersgroepen rondom Schiphol willen dat het aantal vluchten op Schiphol met zeker de helft afneemt.

Privéjetvluchten zijn vooral een doorn in het oog van Greenpeace. In oktober riep de milieuclub al op tot een verbod. Actievoerders blokkeren nu de route die de jets normaal gesproken taxiën tussen het platform en de startbaan.