Samen voor Nederland cancelt demonstratie: 'mensen gaan wel koffie drinken'

De demonstratie van Samen voor Nederland mag aanstaande zondag niet plaatsvinden op de Dam. Dat is de uitkomst van het kort geding dat vanmiddag plaatsvond. Zo meldt AT5.

De rechter vindt het besluit van de burgmeeester om de demonstratie te verplaatsen naar het Museumplein rechtmatig. Het kort geding was aangespannen door de organisatie van het protest. 

Update 01.40 uur: De samenwerkende partijen van Samen voor Nederland hebben vrijdagavond laat besloten om de demonstratie in Amsterdam te annuleren.

Voornaamste reden is, zo zegt woordvoerder en aanmelder van de demonstratie Mordechai Krispijn, dat het kabinet heeft besloten dat David Icke de toegang tot Nederland wordt ontzegd. “Wij merken dat die beslissing van het kabinet de doodsteek was voor deze demonstratie” zo deelt Krispijn met de redactie. “Waren sommige partijen misschien nog bereid mee te gaan met het besluit van een verplaatsing naar het Museumplein, het feit dat David Icke maar liefst voor twee jaar zijn vrijheid wordt afgenomen blijkt voor velen onacceptabel”.

Samen voor Nederland is tot dit besluit gekomen door zowel overleg met een groot deel van de aangesloten partijen als door de vele reacties vanuit de achterban van diezelfde partijen.

Vrijdagmiddag stond Samen voor Nederland voor de rechter om toch op de Dam te kunnen demonstreren. De rechter besloot echter in het voordeel van de gemeente die als belangrijkste argument aanvoerde dat er mogelijke wanordelijkheden zouden optreden door de tegendemonstraties van onder andere het CIDI.

“Natuurlijk respecteren wij het besluit van de rechter. Anders hoef je niet naar de rechter te stappen. Echter, het kort geding met betrekking tot de verplaatsing werden aangevraagd voordat het IND met het besluit kwam Icke voor twee jaar uit alle Shengen landen te weren”, zo vervolgt Krispijn. “De situatie is dus veranderd. Gezien het kabinet pas gister is gekomen met dit besluit geeft ons gewoonweg te weinig tijd om ook daarvoor nog naar de rechter te stappen”.

Wat de aangesloten partijen nu gaan doen is volgens Krispijn onzeker. “De kans is groot dat een overgroot deel nu ‘koffie gaat drinken”. Dat kunnen we niet tegenhouden”. Met het koffie drinken wordt verwezen naar het demonstreren op persoonlijke titel. Op de vraag waar dat dan gaat gebeuren zegt hij “ik geloof dat ik dat niet toe hoef te lichten”.

Eerdere berichtgeving:

Onoverzichtelijk
Het risico op ongeregeldheden wordt door de politie hoger ingeschat op de Dam. Dit vanwege de vele drukke winkelstraten en toegangswegen, de verschillende tramlijnen, attracties, musea, winkels en daarmee gepaard gaande aanwezigheid van grote aantallen bezoekers en passanten op de Dam. Op het Museumplein is veel meer ruimte.

Eigenlijk zou de Britse complotdenker David Icke aan het woord komen tijdens de demonstratie, maar het kabinet heeft bepaald dat hij Nederland niet in mag. Hij zou als alternatief te zien zijn op een televisiescherm, maar het is nog maar de vraag of dat gebeurt. Uit een bericht van de organisatie van de demonstratie blijkt dat de leverancier van het scherm zich heeft teruggetrokken uit angst voor schade. 

Verdeeldheid
De organisatie liet eerder vandaag ook weten hoe dan naar de Dam te willen. "Laten we de verdeeldheid die het regime probeert te creëren niet z’n werk laten doen. Laten wij onze eenheid vasthouden. Samen voor Nederland. We hopen oprecht iedereen te mogen begroeten zondag 6 november om 12.00 uur op de Dam."

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel) was van plan om een tegendemonstratie te houden, maar ziet daar nu van af. "We zijn ons ervan bewust dat op de demonstratie 'Samen voor Nederland', gezien de achtergrond van de organisatoren, nog steeds antisemitische complottheorieën kunnen worden vertolkt, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het OM zal ingrijpen zodra dit gebeurt."