'Russische soldaten gefrustreerd over oud materieel'

Na enorme verliezen mist Rusland volgens de Britse geheime diensten moderne gevechtsvoertuigen in de oorlog tegen Oekraïne. Er wordt aangenomen dat Russische soldaten gefrustreerd zijn omdat ze oude infanterievoertuigen moeten gebruiken die ze "aluminium blikken" noemen, aldus het Britse ministerie van Defensie.

Medio oktober verloren Russische eenheden meer dan 40 voertuigen per dag als gevolg van Oekraïense tegenoffensief, waarvan de Britten zeggen dat het gaat om de uitrusting van een heel bataljon. In de afgelopen weken heeft Moskou minstens 100 extra tanks en infanteriegevechtsvoertuigen gekocht uit Wit-Russische voorraden. Vermoedelijk is het echter moeilijk voor de Russische eenheden om voldoende geschikte vervangingen voor het beschadigde materiaal te vinden, wat problemen oplevert voor het offensief.

Het Britse ministerie van Defensie publiceert dagelijks informatie over het verloop van de oorlog sinds de aanvang van de Russische aanvalsoorlog eind februari, daarbij verwijzend naar informatie van inlichtingendiensten. Hiermee wil Londen de Russische beeldvorming van de gebeurtenissen tegengaan en bondgenoten informeren. Moskou spreekt van een desinformatiecampagne.