Erdogan blijft voorstander graandeal, Oekraïne laat 12 graanschepen uitvaren

Volgens president Recep Tayyip Erdogan wil Turkije blijven werken aan de handhaving van de door Rusland opgeschorte overeenkomst over de levering van Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee. "Zelfs als Rusland aarzelt omdat ze niet dezelfde voordelen zien, zullen we resoluut doorgaan met onze inspanningen in dienst van de mensheid", zei Erdogan.

"Onze inspanningen om deze tarwe te leveren aan landen die door honger worden bedreigd, zijn evident. Met het gezamenlijke mechanisme dat we in Istanbul hebben opgezet, hebben we een wereldwijde voedselcrisis helpen verlichten."

Ondanks de door Rusland opgeschorte graanleveringsovereenkomst, heeft Oekraïne twaalf graanschepen de havens van het land verlaten. Dat maakt het ministerie van Infrastructuur in Kyiv bekend.

De schepen hebben een gezamenlijke lading van 354.500 ton landbouwproducten. Dat is een record hoeveelheid, zei het militaire bestuur in de havenstad Odessa.

Volgens de volgwebsite Marine Traffic gebruikten de schepen de humanitaire zeecorridor richting Turkije.

De regering in Moskou heeft verrassend genoeg de overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Turkije afgelopen weekend voor onbepaalde tijd opgeschort. De overeenkomst heeft tot doel de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee mogelijk te maken, ondanks de oorlog, zodat zoveel mogelijk hongersnood wordt tegengegaan.