Shorttrackster Velzeboer wint haar eerste wereldbeker

Xandra Velzeboer heeft bij de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Canada goud gewonnen op de 1.000 meter. De 21-jarige Nederlandse won voor de Zuid-Koreaanse dames Sim Suk-hee en Seo Whi-min.

Na het eerdere goud van Suzanne Schulting op de 1.500 meter was Xandra Velzeboer de beste op de 1.000 meter. De pas 21-jarige Nederlandse nam in de finale al snel de leiding en hield die ook vast ondanks aanvallen in de slotrondes van de Zuid-Koreaanse dames Sim Suk-hee en Seo Whi-min. Het was voor Velzeboer haar eerste zege op een wereldbeker.

Bij de ploegenachtervolging waren de Nederlandse dames minder succesvol. In de halve finales leek Oranje makkelijk op de weg naar de finale samen met Zuid-Korea, maar met nog vijf rondes te gaan kwam Schulting ten val en wist Nederland zich niet te plaatsen voor de finale.

Bij de mannen was er een klein succesje. Teun Boer wist op de 1.000 meter brons te pakken. De Let Roberts Kruzbergs won op deze afstand het goud. Op de 1.500 meter wist Sjinkie Knegt en Friso Emons zich te plaatsen voor de finale, maar kwamen daar niet aan te pas. Emons nog wel de leiding in de finale, maar na een versnelling van de Zuid-Koreanen moest hij ze al snel laten gaan en zou vierde worden, voor Knegt die heel de race achteraan reed.