Rusland wil onderzoek naar vermeende biowapenlaboratoria in Oekraïne

Rusland heeft bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot een onderzoek naar vermeende biologische wapens-gerelateerde activiteiten in Oekraïne.

Volgens de ontwerpresolutie moet er een commissie worden opgericht om te onderzoeken of de VS en Oekraïne het verbod op biologische wapens hebben geschonden. De ontwerpresolutie zal geen kans krijgen om te worden aangenomen. Velen zien het als een Russische afleidingsmanoeuvre. Rusland heeft de beschuldigingen maanden geleden geuit. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Thomas Greenfield, sprak toen al over leugens en desinformatie.

Daarnaast presenteerde Rusland zijn uitspraken over een 'vuile bom' aan het 15-koppige panel. Moskou heeft onlangs meerdere malen gezegd dat Kyiv conventionele explosieven, waaraan radioactief materiaal is toegevoegd, tot ontploffing zou kunnen brengen, om hiervan Rusland de schuld te geven. In Oekraïne wekten deze opmerkingen de bezorgdheid dat het Russische leger zelf van plan zou kunnen zijn om zo'n 'false flag'-bom te gebruiken. De besprekingen van de VN vonden plaats achter gesloten deuren.