Wie is de nieuwe Britse premier Rishi Sunak en waar staat hij voor?

Enkele dagen nadat premier Liz Truss aftrad kreeg het Verenigd Koninkrijk zijn eerste niet-blanke premier in de geschiedenis.

Ex-minister van Financiën Sunak is de enige die de nodige steun ontving van minstens 100 conservatieve Tory-parlementsleden, wat hem de nieuwe leider van de partij en de regering maakt. 

Wie is Rishi Sunak?
Hij werd geboren in 1980 in Southampton, Zuid-Engeland, als zoon van een arts en een apotheker. Zijn grootouders kwamen uit India en emigreerden respectievelijk vanuit Kenia en Tanzania naar Groot-Brittannië. Dankzij het fortuin van zijn familie kon hij worden opgeleid in het Britse elitesysteem en werd hij zeer rijk als bankier. Sunak wordt de eerste belijdende hindoe in Downing Street 10.

Welke rol heeft hij tot nu toe in de politiek gespeeld?
In 2014 trad Sunak toe tot de Conservatieve Partij; een jaar later stapte hij voor het eerst in het Britse Lagerhuis als parlementslid. Hij betrad het internationale politieke toneel in 2020 – toen bracht premier Johnson Sunak in zijn kabinet als minister van Financiën. De twee kregen echter ruzie: in juli van dit jaar nam Sunak ontslag als minister uit protest tegen Johnson. Sunak was vanaf het begin zeer toegewijd aan de Brexit.

Welke rol speelt Sunak in zijn partij?
Sunak presenteerde zich als een kandidaat die de partij kan verenigen. Onlangs hadden twee vooraanstaande politici uit de rechtse marge van de partij, minister van Handel Badenoch en ex-minister van Binnenlandse Zaken Braverman, hem gesteund. De 42-jarige profiteert van het feit dat hij in de interne verkiezingscampagne van de partij voor het partijleiderschap tegen Truss in de zomer waarschuwde voor precies de financiële chaos die Truss met haar economisch beleid veroorzaakte tijdens haar korte ambtstermijn.

Experts wijzen er echter op dat Sunak niet de steun heeft van de hele partij en factie. Veel leden beschuldigen hem ervan de ondergang van de populaire Johnson te hebben veroorzaakt door af te treden als minister van Financiën. Volgens sommige partijcollega's heeft Sunak verraad gepleegd tegen Johnson.

Welk beeld heeft hij bij de Britse bevolking?
Sunak heeft er moeite mee om door velen in het Verenigd Koninkrijk te worden gezien als een 'vreselijk rijk persoon' die de zorgen van de niet-zo-rijke Britten niet begrijpt. Tijdens zijn vorige werk als bankier vergaarde Sunak een behoorlijk fortuin. Hij is getrouwd met Akshata Murty, dochter van de Indiase IT-tycoon en miljardair Narayana Murty.

Volgens peilingen waren de kiezers vooral boos dat Sunaks vrouw Murty zich pas onlangs ertoe zette om belasting te betalen over haar winst als aandeelhouder van het Infosys-bedrijf in Groot-Brittannië. Geconfronteerd met deze bedenkingen, heeft Sunak herhaaldelijk benadrukt dat zowel de ervaring van zijn eigen familie als die van zijn vrouw gebaseerd waren op een 'zeer conservatieve geschiedenis van hard werken'.