Belgisch goud op WK baanwielrennen, Lavreysen op goudjacht op de sprint

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines nabij Parijs is alweer de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Er werden weer vier sets medailles vergeven, terwijl de mannen begonnen aan het toernooi op de individuele sprint.

500m tijdrit vrouwen
De Duitse Emma Hinze was duidelijk de snelste in de kwalificaties, maar dat was niet genoeg: met een geweldige 32,835 seconden haalde Taky Marie Divine Kouamé uit Frankrijk flink uit, sneller dan Hinze's kwalificatietijd. De Duitse kwam er met 33,051 niet aan en dus was er Frans goud, terwijl Guo Yufang met 33,214 achter Hinze het brons pakte. Dat was zuur voor Hetty van der Wouw: de Nederlandse werd met 33,243 seconden op drie honderdsten vierde, Kyra Lamberink noteerde met 33,703 de achtste tijd.

Koppelkoers vrouwen
Clara Copponi en Valentine Fortin uit Frankrijk zaten er de hele koers goed bij met de in de tussensprints behaalde punten, maar Shari Bossuyt en Lotte Kopecky uit België sloegen toe door een ronde voorsprong te pakken. Die twee landen strijden zo om het goud, wat naar Frankrijk leek te gaan...tot men zich realiseerde dat Denemarken de laatste sprint had gewonnen en niet Frankrijk. Zo behield België alsnog de koppositie en dus het goud, voor Frankrijk en Denemarken (Amalie Dideriksen/Julie Leth). Maike van der Duin en Marit Raaijmakers werden voor Nederland zesde.

Individuele achtervolging vrouwen
Franziska Brausse uit Duitsland nam het in de finale op tegen de Nieuw-Zeelandse Bryony Botha en dat werd een zinderende strijd. Brausse lag op schema om het wereldrecord aan te vallen en ruim te winnen, maar Botha wist het gat in de laatste kilometer volledig te dichten. Toch hield Brausse stand: het wereldrecord kwam er niet, maar in 3:19,427 minuten pakte ze wel goud, voor Botha's 3:19,869 minuten. De Britse Josie Knight klopte in 3:21,459 minuten de Duitse Mieke Kröger (3:22,002) in de strijd om brons, Daniek Hengeveld noteerde in de kwalificaties een prima negende tijd.

Individuele sprint mannen
Jeffrey Hoogland moest vanwege zijn val in de keirin twee dagen eerder verstek laten gaan, zijn vervanger Tijmen van Loon ging er net als Sam Ligtlee in de eerste knockoutronde uit. Harrie Lavreysen domineert het toernooi vooralsnog: veruit de snelste in de kwalificaties en met speels gemak klopte hij de Brit Hamish Turnbull in de kwartfinales. Zondag komt Lavreysen in de halve finales uit tegen de Australiër Matthew Richardson, wiens landgenoot Matthew Glaetzer tegen de Pool Mateusz Rudyk rijdt.

Omnium mannen
De Brit Ethan Hayter won geen enkele van de eerste drie onderdelen, maar ging voorafgaand aan de afsluitende puntenkoers wel aan de leiding. Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland (scratch), de Japanner Shunsuke Imamura (tempokoers) en thuisfavoriet Benjamin Thomas (afvalkoers) wonnen elk een onderdeel, maar in de puntenkoers hield Hayter uitstekend stand. Goud voor de Brit, zilver voor Thomas, nadat hij in de laatste bocht nog een ronde voorsprong completeerde. Gate werd uiteindelijk derde, zo bleek na tamelijk lang beraad.

Vincent Hoppezak reed een wat anoniem omnium en eindigde als negende.