Baanrenners Havik en Hoogland wereldkampioen, zilver Van der Duin

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines in Parijs heeft Nederland een bijzonder goede derde dag achter de rug. Niet één, maar twee gouden medailles vielen de oranje kant op en daar bleef het zelfs niet bij wat eremetaal betreft.

Puntenkoers mannen
De Nieuw-Zeelandse oud-kampioen Corbin Strong begon sterk, maar Yoeri Havik zat er voor Nederland ook goed bij. Hij ging mee in het eerste groepje dat een ronde voorsprong pakte, wat flinke bonuspunten opleverde, en deed dat later nog eens. Richting de slotfase ging Havik er nóg een keer vandoor en als enige wist hij een derde ronde voorsprong te pakken. Het leverde dusdanig veel punten op dat de Nederlander in de slotfase vooral nog 'even' scherp moest blijven, maar dat lukte probleemloos: goud voor Havik, voor de Duitser Roger Kluge en de Belg Fabio van den Bossche.

Kilometer tijdrit mannen
Op Jeffrey Hoogland stond in de kwalificaties geen enkele maat en in de finale was het dan ook niet spannend wat het goud betreft: op ongekend indrukwekkende wijze snelde Hoogland naar de wereldtitel door de kilometer - met staande start - af te raffelen in 58,106 seconden, de snelste tijd ooit op zeeniveau. De Fransman Melvin Landerneau werd op gepaste afstand tweede met 59,568 seconden, voor de verrassende Spanjaard Alejandro Martinez Chorro (59,871).

Individuele achtervolging mannen
Vorig jaar reed Ashton Lambie in Mexico met 3:59,930 minuten als eerste ooit onder de vier minuten op de vier kilometer achtervolging. De tijd van de Amerikaan was een doorn in het oog van Filippo Ganna, die nog geen week geleden het werelduurrecord verpulverde, en in de finale tegen zijn Italiaanse landgenoot Jonathan Milan haalde hij dan ook geweldig uit: met een fenomenaal ingedeelde rit snelde hij naar een werkelijk historisch snelle tijd van 3:59,636 minuten. Milan pakte in 4:03,790 het zilver, terwijl de strijd om brons in 4:08,738 werd gewonnen door de Portugees Ivo Oliveira, voor de Brit Daniel Bigham (4:09,956).

Omnium vrouwen
Maike van der Duin reed een geweldig omnium, waarin ze begon met een vijfde plek op de scratch, winst in de tempokoers en een zesde plek in de afvalkoers. Ze begon zo als tweede aan de afsluitende puntenkoers, achter Jennifer Valente, die de scratch en afvalkoers gewonnen had. In de puntenkoers veranderde er bovenin eigenlijk niks: de Amerikaanse olympisch kampioene Valente bleef bovenaan en pakte het goud, Van der Duin hield keurig stand en won na de scratch opnieuw zilver. Brons was er voor Maria Martins uit Portugal, die zich in de puntenkoers één plekje omhoog werkte.

Individuele sprint vrouwen
Laurine van Riessen stond in de halve finales, maar daarin was ze niet opgewassen tegen de Duitse Lea Friedrich. De Nederlandse streed om het brons tegen Emma Hinze, maar ook die Duitse was te sterk: 2-0. Hinze werd in de halve eindstrijd als wereldkampioene onttroond door Mathilde Gros en de thuisheldin maakte het vervolgens ook helemaal waar: Gros klopte Friedrich met 2-0 in de finale. Hetty van der Wouw was in de kwartfinales gesneuveld.