Judoka Meyer grijpt naast WK-brons, zwaargewichten strijden om titels

Op het wereldkampioenschap judo in Tashkent zijn de laatste individuele wereldtitels van het toernooi vergeven. De superzwaargewichten kwamen in actie: de vrouwen boven de 78 kilogram en de mannen die meer dan 100 kilogram wegen.

Vrouwen +78kg
Marit Kamps vertegenwoordigde Nederland en opende met prima zeges op Kamila Berlikash uit Kazachstan en de Dominicaanse Moira Morillo. In de kwartfinales dolf ze echter het onderspit tegen de Française Romane Dicko, die haar vrij eenvoudig op de rug draaide.

Diezelfde Dicko schopte het tot de finale, waarin de Braziliaanse Beatriz Souza tegenover haar stond. Die legde ze vrij rap in een houdgreep en daar kwam Souza niet meer uit: goud voor Dicko. Brons was er voor haar landgenote Julia Tolofua, die de Israëlische Raz Hershko versloeg, en de Japanse Wakaba Tomita, na winst op de Zuid-Koreaanse Ha-yun Kim.

Mannen +100kg
Jur Spijkers bood de Japanner Taturu Saito in zijn eerste gevecht prima partij, maar ging toch onderuit. Roy Meyer opende met winst op Lorenzo Agro uit Italië en de Mongoliër Odkhüügiin Tsetsentsengel, waarna hij in de kwartfinales thuisfavoriet Alisher Yusupov het nakijken gaf.

In de halve finales struikelde Meyer: de Cubaan Andy Granda was simpelweg een maat te groot. Min-jong Kim uit Zuid-Korea klopte de Nederlander vervolgens in de strijd om brons, de Georgiër Guram Tushishvili won het andere brons door Temur Rakhimov uit Tadzjikistan te verslaan. In de finale nam Granda het op tegen Saito en de Pan-Amerikaans kampioen uit Cuba wist hem in de golden score verrassend te verslaan.