Baansprinters na jaren verslagen in WK-finale, zilver voor Van der Duin

Op de Parijse wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines is het wereldkampioenschap baanwielrennen begonnen. Op dag één werden drie sets medailles vergeven, zoals gewoonlijk op de teamsprints, maar ook al op het eerste individuele onderdeel.

Scratch vrouwen
Het veld bleef opvallend lang bij elkaar, elke voorzichtige aanval werd rap in de kiem gesmoord. Zo kwam het op een erg lange eindsprint aan, waarbij Maike van der Duin degene was die het tempo serieus opvoerde. Martina Fidanza zat in het wiel van de Nederlandse en kwam er in de slotronde overheen, de Italiaanse pakte haar tweede wereldtitel op rij. Van der Duin hield zeer knap stand en pakte net als vorig jaar knap zilver, voor de Britse Jessica Roberts.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Steffie van der Peet - Hetty van der Wouw reed een ronde eerder - streden om brons tegen Lauren Bell, Sophie Capewell en Emma Finucane. Dat was spannend, maar Van der Peet hield het nét niet vol en de Britten finishten 0,008 seconden eerder. In de finale stond er geen maat op Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze, die met 45,967 seconden hun kersverse wereldrecord nog íets aanscherpten en dus ook het China van Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying versloegen.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg probeerden namens Nederland voor de vijfde keer op rij de wereldtitel te pakken, maar hét droomteam kreeg het in een zinderende finale dit keer níet voor elkaar: Leigh Hoffman, Matthew Richardson en slotrijder Matthew Glaetzer waren namens Australië 0,043 seconden te snel. Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamish Turnbull zorgden voor Brits brons, door nipt te winnen van de Duitsers Stefan Bötticher, Maximilian Dornbach en Nik Schroter.