Hoger beroep voor 'nepbom' levert Alberto Stegeman 3000 euro hogere boete op

Programmamaker Alberto Stegeman moet een boete van 5000 euro betalen, omdat hij in 2018 een nepbom plaatste op een militair terrein in ‘t Harde. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten. De boete is 2,5 keer hoger dan de oorspronkelijke boete van 2000 euro die Stegeman eerder kreeg opgelegd door de rechtbank voor hetzelfde feit. Zo meldt het AD

Stegeman ging in beroep tegen die veroordeling, omdat hij van mening is dat het plaatsen van een nepbom is aan te merken als een journalistieke onderzoeksmethode. Maar dat is de rechtbank niet met hem eens. Het hof vindt dat Stegeman in deze kwestie duidelijk de grens van het toelaatbare is gepasseerd en daarnaast schade heeft veroorzaakt, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse moest komen om de nepbom te onderzoeken. Ook de angst die Stegeman heeft veroorzaakt door de actie weegt de rechtbank telt mee.

Stegeman liep in 2018 verkleed het kazerneterrein op voor zijn tv-programma Undercover in Nederland. Hij liet daar een koffer achter met daarin stukken draad, hompen klei, een mobiele telefoon en schroeven. Volgens het hof maakte de nepbom zo'n realistische indruk, dat de beveiliging van de kazerne hem voor echt aanzag.