Oekraïense SBU opent klopjacht op Russische ex-president Medvedev

De Russische ex-president Medvedev ageert al maanden tegen Oekraïne, roept op tot meer en meer aanvallen op het land - en trekt zelfs het bestaan ervan in twijfel. Nu reageert de Oekraïense geheime dienst.

De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een klopjacht uitgezet op de voormalige president van Rusland, Dmitri Medvedev. Volgens de oproep die maandag werd gepubliceerd, wordt Medvedev ervan beschuldigd de grenzen en de soevereiniteit van Oekraïne aan te vallen. Volgens paragraaf 110 paragraaf 2 van het Oekraïense strafwetboek riskeert hij een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar als ambtenaar.

Medvedev, momenteel plaatsvervangend secretaris van de Russische Nationale Veiligheidsraad, kondigde zondag de vergelding van Rusland aan voor de ontploffing van de Krim-brug. De explosie is een terroristische aanslag waarop Rusland zal reageren door "de terroristen te vernietigen", schreef hij.

Na de zware raketaanvallen op Kiev en andere grote Oekraïense steden deze maandag, waarbij tientallen doden en gewonden vielen, voegde hij eraan toe dat dit nog maar het begin was. "De eerste aflevering is voorbij. Er zullen er meer volgen", schreef Medvedev. De Oekraïense staat in zijn huidige vorm is een constante bedreiging voor Rusland. Daarom moet het politieke leiderschap van het buurland volledig worden geëlimineerd, benadrukte Medvedev.

Medvedev was de president van Rusland tussen 2008 en 2012 en werd destijds in het Westen als liberaal beschouwd. Hij is nu een fervent aanhanger van de oorlog tegen Oekraïne en heeft de "militaire speciale operaties" verdedigd als een middel "om de Derde Wereldoorlog te voorkomen". De 56-jarige heeft herhaaldelijk minachtend over Oekraïne gesproken en zelfs het voortbestaan ervan in twijfel getrokken.

De Rus bevestigde onlangs ook de kernwapenopties van zijn land. "Ik moet u er nogmaals aan herinneren, voor dove oren die alleen zichzelf horen: Rusland heeft het recht om indien nodig kernwapens te gebruiken", schreef hij. Dit is "zeker geen bluf".