Eerste Nederlandse medaille op WK judo

Op het wereldkampioenschap judo in Tashkent is de eerste Nederlandse medaille vadn het toernooi een feit. In de Oezbeekse hoofdstad werden weer twee gewichtsklasses afgewerkt en de ene bronzen medaille was daarbij een ietwat magere oogst voor de Nederlandse ploeg.

Mannen -90kg
Twee Nederlanders, maar echt lekker ging het niet. Jesper Smink won van de Zuid-Afrikaan Thomas-Laszlo Breytenbach, maar vice-olympisch kampioen Eduard Trippel uit Duitsland legde hem in ronde twee op de rug. Noël van 't End, de wereldkampioen van 2019, opende met winst op de Portugees Anri Egutidze, maar was in de achtste finales niet opgewassen tegen Ivaylo Ivanov uit Bulgarije.

Georgië had met Lasha Bekauri en Luka Maisuradze twee halvefinalisten, maar een finale kwam er niet: Maisuradze verloor van de Italiaan Christian Parlati, terwijl olympisch kampioen Bekauri onderuit ging tegen thuisfavoriet Davlat Bobonov. Die pakte vervolgens ook de wereldtitel, nadat Parlati in de finale drie keer een straf kreeg. De twee Georgiërs wonnen wel brons: Maisuradze versloeg de Cubaan Ivan Felipe Silva, Bekauri won van de Georgische Spanjaard Tristani Mosakhlishvili.

Vrouwen -70kg
Op haar vorige twee grote toernooien, het WK en de Olympische Spelen, pakte Sanne van Dijke brons. Dit keer won ze van de Britse Katie-Jemima Yeats-Brown en de Israëlische Maya Goshen, maar ging ze in de kwartfinales onderuit tegen Lara Cvjetko uit Kroatië. In de herkansing won Van Dijke van de Oostenrijkse Michaela Polleres en dus mocht ze om brons vechten. De Japanse Shiho Tanaka raakte in dat duel geblesseerd, Van Dijke won en droeg haar opponente de tatami af.

Het tweede brons ging wel naar Japan: Saki Niizoe klopte de Duitse Miriam Butkereit. De finale werd een Kroatisch onderonsje, maar daarin was de jonge Cvjetko niet opgewassen tegen regerend wereldkampioene Barbara Matic, die haar op de rug draaide en het goud pakte. Matig was in ronde twee al verantwoordelijk voor de uitschakeling van de andere Nederlandse, Hilde Jager, die daarvoor de Zweedse Anna Bernholm nog klopte.