Belg Casse verliest zinderende finale WK judo, Nederlanders snel klaar

In de Oezbeekse hoofdstad Tashkent is alweer de vierde dag van het wereldkampioenschap judo afgewerkt. Ook nu stonden er weer twee gewichtsklasses op het programma: de mannen tot 81 kilogram, misschien wel de koningsklasse wat breedte betreft, en de vrouwen tot 63 kilogram.

Mannen -81kg
De Belg Matthias Casse en Tato Grigalashvili uit Georgië ontwikkelden de afgelopen tijd een flinke rivaliteit: Casse won het onderlinge duel om olympisch brons vorig jaar, alsook de finale van het WK, terwijl de Georgiër dit jaar de EK-finale won. In een fenomenale finale ontmoetten de twee elkaar wederom en na vier minuten golden score eindigde dat op passende wijze: Grigalashvili wierp Casse op schitterende manier op de zij voor de wereldtitel.

Een Japans onderonsje leverde olympisch kampioen Takanori Nagase het brons op na winst op Sotaro Fujiwara. De Oostenrijker Shamil Borchasvili was de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Saeid Mollaei in de andere bronzen wedstrijd de baas. Frank de Wit, vorig jaar goed voor brons, won in ronde één van de Kazach Abylaikhan Zhubanazar, maar werd vervolgens op de rug gegooid door de Turk Vedat Albayrak.

Vrouwen -63kg
Dubbele Nederlandse actie, maar zonder succes. Sanne Vermeer opende met winst op de Kazachse Moldir Narynova, waarna Manon Deketer uit Frankrijk haar in de achtste finales fraai op de rug wierp. Geke van den Berg had weinig moeite met de Senegalese Anna Faye, maar was niet opgewassen tegen Barbara Timo uit Portugal.

In de finale ging het goud naar Japan: Megumi Horikawa legde Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada op haar rug voor ippon. Deketer won het eerste brons door de Poolse Angelika Szymanska te verslaan, terwijl het andere brons na winst op de Roemeense Florentina Ivanescu voor Timo was.