Orkaan Julia bereikt Nicaragua

Nicaragua heeft zich op mogen maken voor orkaan Julia. Dit systeem zal zondag landfall maken als categorie 1 orkaan. De kerndruk zal hierbij zakken tot 975 mb.

De orkaan kan tot 350 mm aan neerslag achterlaten, wat voor forse overstromingen en modderstromen kan zorgen.

Ook El Salvador en Honduras kunnen veel neerslag verwachten van deze orkaan.

Op dit moment staat er een orkaanwaarschuwing uit voor Nicaragua. Voor Honduras is een waarschuwing voor een tropische storm uitgegeven. 

In dit gebied komen regelmatig orkanen voor. De dodelijkste is ongetwijfeld 'Mitch' geweest. Deze orkaan zorgde in Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador voor meer dan 10.000 doden.

"Als gevolg van de orkaan kwam op 30 oktober de een grote modderstroom van de vulkaan Casita naar beneden, hetgeen in Nicaragua de meeste doden eiste als gevolg van Mitch. In de regio rond de Casita valt gewoonlijk in de maand oktober 33 centimeter regen. Als gevolg van de orkaan viel er echter op één dag 50 centimeter regen. Hierdoor veranderde de oppervlakte van de Casita in een vloeibare massa, die zoals alle vloeistoffen maar een kant op kon: naar beneden. In vijf minuten tijd gleden er 200.000 kubieke meter rotsen, bodem en ontwortelde bomen van de Zuidelijke flank van de Casita omlaag. Deze flank heeft een helling van 45%, en de modderstroom bereikte daardoor aan de voet van de vulkaan bij een breedte van een kilometer snelheden van bijna 60 km/u. De dorpen aan de voet van de Casita werden door de 3 tot 10 meter diepe stroom bedolven en de 2000 bewoners hebben dat niet overleefd."

De watertemperatuur in deze zee ligt rond de 30 graden. Vaak kunnen orkanen, bij dit soort temperaturen, onverwacht en in korte tijd nog enorm in kracht toenemen. Men noemt dit Rapid intensification. Of dat bij Julia ook gaat gebeuren is nog even afwachten.