Fenomenale Ganna verplettert werelduurrecord

De wederopstanding van het werelduurrecord in het (baan)wielrennen lijkt voorbij: Filippo Ganna zou voor de komende jaren wel eens een einde gemaakt kunnen hebben aan de strijd, na een werkelijk fenomenale rit op de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen.

De 26-jarige Italiaan had twee afstanden op het oog: om te beginnen de 55,548 kilometer die de Brit Dan Bigham in augustus in Grenchen reed, wat het officiële wereldrecord was. De ogen waren echter nog wel meer gericht op de 56,375 kilometer die Chris Boardman in 1996 aflegde. Dat deed hij op een tegenwoordig niet meer legale fiets, maar was wel nog altijd de 'beste menselijke prestatie ooit'.

Wielerbond UCI kwam in 2014 met een nieuwe set regels, waardoor er eindelijk weer serieuze pogingen gedaan werden. Jens Voigt opende met 51,110 kilometer in Grenchen, een ruime maand later reed de Oostenrijker Matthias Brändle hem met 51,852 kilometer al uit de boeken. Rohan Dennis was de volgende: 52,491 kilometer in februari 2015, nog diezelfde maand gevolgd door een nipt mislukte poging van Thomas Dekker.

In mei 2015 was het Alex Dowsett die 52,937 kilometer noteerde, maar een maand later werd de eerste écht harde tijd gereden: Bradley Wiggins legde 54,526 kilometer af in Londen. Die tijd bleef daadwerkelijk lang staan, tot de Belg Victor Campenaerts in april 2019 in het Mexicaanse Aguascalientes tot 55,089 kilometer kwam. Dowsett probeerde het nog eens, zonder succes, en Bigham noteerde op 19 augustus dit jaar zijn 55,548 kilometer.

Nu was het dus de beurt aan Ganna, die zoals gepland iets minder stevig begon dan Bigham. De Italiaan stoomde echter stevig door en op zijn loodzware versnelling werd - eenmaal op gang gekomen - al snel duidelijk dat Bigham's afstand verpulverd ging worden. Zo gingen de ogen snel op Boardman's prestatie, waar Ganna na twintig kilometer nog een forse achterstand op had.

Die reed hij echter in rap tempo dicht en in de slotfase liep hij honderden meters uit op Boardman en diens 'Superman-record' - genoemd naar de houding op de fiets. Ganna finishte na 56,792 kilometer, waarmee hij eigenlijk alleen zelf nog in staat lijkt om het de komende jaren eventueel scherper te zetten, mocht hij daar een poging toe willen wagen.