Ritsma moet als bondscoach schaatsploeg goud brengen op teamonderdelen

Rintje Ritsma wordt de nieuwe bondscoach voor de teamdisciplines in het langebaanschaatsen. De voormalig wereld- en Europees kampioen allround krijgt in zijn functie ondersteuning van technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. Bij zijn aanstelling ligt er een woord voor in de mond van de 52-jarige Fries: "Commitment. Daar draait het om."

Als bondscoach wordt Ritsma verantwoordelijk voor de ploegenachtervolging, de massastart en de teamsprint. De Beer van Lemmer moet de schaatsers en trainers van de commerciële teams zien te verenigen richting de Spelen van Milaan in 2026, in de hoop op meer olympisch succes dan afgelopen februari in Peking. Vooral op de ploegenachtervolging is gefaald doordat de ploegen niet op één lijn zaten en er weinig met elkaar is getraind. De dames pakten ondanks alles nog een bronzen medaille. Irene Schouten pakte wel goud op de massastart. 

Hij draait er niet omheen. De teamonderdelen zijn de voorbije jaren doffe ellende geweest, met kibbelende coaches, kritische rijders en zwaar tegenvallende prestaties tot gevolg. Dat is verleden tijd. "De trein gaat zo meteen opnieuw rijden. Ga je mee? Dan ga je mee. Doe je dat niet, dan is er geen plaats. Daar moet je heel hard in zijn”, zegt Ritsma gedecideerd. "Het vrijwillige karakter, om te mogen rijden, is er niet meer. Je moet echt een heel, héél goede reden hebben als je nu afhaakt, wil je er de volgende keer weer bij zijn.” Commitment dus, dat is het toverwoord.

“Ik heb er in het recente verleden best eens aan gedacht om bondscoach te zijn. Maar wat kon je er in de oude situatie van verwachten. Jan Coopmans (tot en met de Spelen van Beijing de verantwoordelijke man, red.) zat voortdurend in een heel lastig parket. Dat zal in de nieuwe constructie niet meer voorkomen. Daar heeft Remy voor gezorgd. Ik wilde per se dat we dit werk samen zouden doen, en hij dacht er gelukkig hetzelfde over. Daarom waren we er zo uit. Tweeënhalve week geleden had ik het eerste gesprek, daarna zijn er nog twee geweest en werd de zaak beklonken.”

Ritsma wil snel beginnen met die gezamenlijke trainingen. "Er staat een aantal dagen gepland waarop voor verschillende onderdelen getraind gaat worden, in verschillende samenstellingen. Dan zal er een keuze gemaakt worden wie er uiteindelijk gaan schaatsen. We streven ernaar om altijd met de sterkste opstelling of het beste duo te rijden, maar zo ver zijn we nu nog niet. Dat is wel slordig, zo vlak voor het seizoen, maar het is niet anders."

Ritsma zal door het aanemen van deze functie niet langer achter de analysedesk van de NOS te vinden zijn.