Oud-presentatrice en voormalig Kamerlid Lťonie Sazias (65) overleden

Oud-presentatrice en voormalig 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias is overleden. Dat meldt 50Plus-erevoorzitter Jan Nagel namens de familie. Enkele jaren geleden werd bij Sazias darmkanker geconstateerd. Ze was 65 jaar.

Sazias was de dochter van een Franse vader en een Nederlandse moeder. Kort na haar geboorte verhuisde zij met haar ouders en oudere zus naar Soest, waar zij haar jeugd doorbracht. Sazias deed de havo en de kunstacademie en haalde daarna een akte voor het vak handenarbeid.

 In 1980 reageerde ze op een oproep van Veronica, die op zoek was naar een nieuwe omroepster. Toen zij tot haar verrassing bij de screentest werd uitgekozen uit achtduizend jonge vrouwen, koos zij voor een carrière in de televisiewereld. Eerst ging ze aan het werk bij Veronica, later ook bij de AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. Ze presenteerde diverse programma's, waaronder in 1985 en 1986 talkshow Ruud en Leonie bij de AVRO met Ruud ter Weijden en – haar grootste succes – De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, het laatste samen met Martin Gaus.

Vanaf 1981 tot medio 1989 was Sazias o.a. ook actief als producer voor Veronica tijdens de woensdaguitzendingen op eerst Hilversum 1 en later Radio 2 en vanaf 6 december 1985 op de volle vrijdag op Radio 3. Tussen 2008 en 2012 was ze te horen op NPO Radio 5, met het programma Wekker-Wakker! van Omroep Max.

Politiek
In haar woonplaats Hilversum nam zij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum (DLPH). Ze werd aanvankelijk niet verkozen, omdat ze op de tweede plaats stond en haar partij maar één zetel in de gemeenteraad wist te bemachtigen. In september 2006 kwam ze echter alsnog in de Hilversumse gemeenteraad, nadat het zittende raadslid uit de politiek stapte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Sazias lijsttrekker voor Hart voor Hilversum (HvH), een fusiepartij van de bestaande HvH en de DLPH. De partij behaalde drie zetels en Sazias werd fractievoorzitter. In 2015 nam Sazias deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland als lijsttrekker van Hart voor Holland. Deze partij behaalde geen zetels.

Op 14 november 2016 werd bekend dat Sazias op plaats twee van de lijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond. Zij stond daarmee direct onder lijsttrekker Henk Krol. Eerder werd ze genoemd als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij LEF van hoogleraar David Pinto.

Tijdens de verkiezingscampagne voor 50PLUS in 2017 kon Sazias niet actief meedoen; er werd darmkanker bij haar geconstateerd. Nadat 50PLUS in maart dat jaar in de Tweede Kamer vier zetels had behaald, vertegenwoordigde ze deze partij vanaf 23 maart in de Tweede Kamer. In november 2018 ging zij met ziekteverlof. Ze keerde op 26 juni 2019 terug in de Kamer. Ondanks dat ze door 50PLUS op de concept-kandidatenlijst voor Tweede Kamerverkiezingen 2021 was geplaatst, besloot ze af te zien van nog een termijn. Op aandringen van de kiescommissie en lijsttrekker werd ze wel lijstduwer.

Eind maart 2021 verliet ze de Tweede Kamer. Bij haar afscheid werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Sazias was getrouwd en kreeg drie kinderen.

Oud- en huidige Kamerleden, onder wie Henk Krol en Femke Merel van Kooten en Laura Bromet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) staan stil bij het overlijden van Sazias. Die laatste noemt haar een fijn, gedreven mens met een groot hart voor de zorg. Sazias maakte zich onder meer sterk voor kankerbestrijding.

En velen zullen haar kinderliedjes nog kennen: