Studie: 'Klimaatschade door Bitcoin-mining steeds groter'

De productie van de cryptocurrency Bitcoin kost in een jaar meer energie dan landen als Oostenrijk of Portugal verbruiken. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van New Mexico in de Amerikaanse stad Albuquerque. Volgens deze gegevens hadden de computers die werden gebruikt voor Bitcoin-mining in 2020 een wereldwijd stroomverbruik van 75,4 terawattuur. In Oostenrijk was dat in hetzelfde jaar bijna 70 terawattuur, in Portugal zo'n 48.

De productie van Bitcoin is gebaseerd op de zogenaamde blockchaintechnologie. Alle transacties worden opgeslagen als cryptografisch gekoppelde datablokken. Een netwerk van miners controleert elke transactie en zorgt ervoor dat de gegevens kloppen. Iedereen die als eerste een correct blok aanlevert, wordt beloond met nieuwe bitcoins. Dit zorgt voor een energie-intensieve competitie binnen de miners-gemeenschap

De resultaten van de studie suggereren dat dit de bitcoin-mining in de loop van de tijd belastender voor het milieu en schadelijker voor het klimaat zal maken. De winning van de cryptocurrency is vergelijkbaar met andere energie-intensieve, zeer klimaatschadelijke processen zoals de productie van rundvlees, elektriciteitsopwekking uit aardgas of de productie van benzine uit ruwe olie. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Nature Scientific Reports'.