Oliveira wint zeiknatte GP van Thailand, titelstrijd nadert zinderende ontknoping

Op een drijfnat Chang International Circuit in Buriram is de Grand Prix van Thailand in de MotoGP verreden. Dat werd een behoorlijk nat gebeuren, wat het zeker wel een vermakelijke race maakte, met een niet al te voorspelbare uitslag.

Na veel vertraging in verband met de regen, kon men zich eindelijk klaar gaan maken voor de race. Marco Bezzecchi stond voor het eerst op poleposition, naast Jorge Martin en titelkandidaat Francesco Bagnaia. WK-leider Fabio Quartararo stond op rij twee, naast Johann Zarco en Enea Bastiani, waarbij Quartararo (Yamaha) de enige niet-Ducati was in de top-7, want op plek zeven stond Jack Miller - voor Marc Marquez en Luca Marini.

Bezzecchi wist met de nodige moeite de leiding te behouden in de eerste ronde, voor Bagnaia, Miller, Martin, Marc Marquez en Marini - Quartararo was bijzonder slecht weg en kwam na één ronde als zeventiende door. Bezzecchi moest wel snel een positie inleveren, want in bocht één was hij véél te wijd gegaan bij de start. Miller ging zo naar de leiding, terwijl Miguel Oliveira inmiddels naar de vierde plek was gestegen, voor Marini en Marquez.

In ronde vier ging Marini onderuit vanaf plek vijf, waardoor hij voor het eerst in zijn MotoGP-carrière de finish niet haalde. Oliveira stoomde ondertussen lekker door en nam de derde plek over van Bagnaia, waarna ze beiden voorbij Bezzecchi gingen. De op plek twintig gestartte Alex Marquez was erg goed op dreef en na negen ronden sloot hij op de vijfde plek aan bij broer Marc, voor Zarco en de wat teruggezakte Bezzecchi.

Oliveira bleef geweldig rijden en nam de koppositie over van Miller, die Bagnaia en Marc Marquez nog enigszins dicht achter zich had zitten. Zarco voerde de rest van het veld aan, voor Alex Marquez, Martin, Enea Bastianini en de prima naar voren komende Franco Morbidelli en Maverick Viñales. Quartararo kon totaal geen vuist maken, met tien ronden te gaan reed hij nog altijd op een puntloze achttiende positie.

Met vijf ronden te gaan reden Oliveira en Miller nog samen voorop, terwijl Bagnaia, Marquez en Zarco elkaar hadden gevonden in de strijd om plek drie. Oliveira hield vol en pakte zijn vijfde MotoGP-zege en na het eveneens natte Indonesië zijn tweede van het jaar. Miller en Bagnaia completeerden het podium, voor Zarco en Marquez. Quartararo finishte als zeventiende, één plek achter Bezzecchi, waardoor Bagnaia tot op twee punten is genaderd in de titelstrijd.