Vera Bergkamp gaat maandag aangifte doen over lekken onderzoek Khadija Arib

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer, zo meldt ze op Twitter. Afgelopen week ontstond er ophef nadat via NRC uitlekte dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag, terwijl Arib hier over nog niet was geïnformeerd. Ze sprak direct al van een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergkamp. Zo meldt de NOS.

Update 20.15 uur: Kamervoorzitter Vera Bergkamp doet morgen namens het bestuur van de Tweede Kamer aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie in de kwestie rond oud-Kamervoorzitter Khadija Arib.

Update 2 oktober 2.05 uur: Het vertrek van Khadija Arib (61) komt aan als een mokerslag in Den Haag. De dochter van een Marokkaanse gastarbeider klom in een paar decennia op tot gerespecteerd én gevreesd politicus.

Partijleider en fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken zegt 'overvallen' te zijn door het vertrek van haar partijgenoot Khadija Arib die haar vertrek zaterdagavond aankondigde via Twitter. Arib had Kuiken hierover niet vooraf ingelicht.

Eerdere berichtgeving: In de brief waarin Arib haar vertrek aankondigt, bedankt ze de Kamerleden Leijten, Omtzigt, Marijnissen, Ouwehand, Van der Plas en Pouw-Verweij. Die drongen bij het presidium aan op opheldering over de kwestie, en stelden een ultimatum: uiterlijk maandag aanstaande om 13.00 moesten Bergkamp en het dagelijks bestuur van de Kamer duidelijkheid geven over de kwestie. 

Arib geeft in haar toelichting over haar vertrek aan dat het haar zwaar is gevallen dat haar eigen fractiegenoten van de PvdA ontbraken onder het verzoek tot opheldering met ultimatum. "Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit."

Lees voor de aanleiding: Khadija Arib werkt niet mee aan onderzoek: 'sprake van politieke afrekening'