Minstens 77 doden in Verenigde Staten door orkaan Ian

De inmiddels flink afgezwakte Ian (56 km/pu) is zaterdag richting oostkust gegaan nadat hij vrijdagmiddag als orkaan van categorie 1 in South Carolina aan land kwam.

Update 2 oktober 2.00 uur: Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van orkaan Ian is opgelopen tot minstens 77, meldt televisiezender NBC.

Eerdere berichtgeving: De monsterstorm Ian kwam woensdag voor het eerst aan land aan de westkust van Florida als een krachtige orkaan van categorie 4. Hele woonwijken werden verwoest door een windkracht van meer dan 402 km/pu. Volgens informatie van lokale functionarissen is het dodental door Ian in Florida opgelopen tot minstens 52.

Deze week liet Ian een spoor van vernieling achter in de zuidwestelijke kustgemeenschappen van Florida, waaronder Fort Myers en Napels. Tampa, Orlando en steden langs de noordoostkust van Florida werden ook getroffen door stortbuien en harde wind. Over de hele staat zaten meer dan 1,3 miljoen huizen en bedrijven zaterdag vroeg nog in het donker door het uitvallen van de electriciteit.