Doorbraak: Marokko neemt uitgeprocedeerden terug

Nederland kan weer beginnen met het oppakken van Marokkaanse vreemdelingen voor uitzetting naar hun land van herkomst. NRC heeft gemeld dat ze een interne mail naar medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid ingezien waaruit dit blijkt. Zo meldt RTLNieuws

Na 'constructieve gesprekken' werkt Marokko nu mee aan de terugkeer van Marokkaanse burgers. Volgens NRC staat dat in een interne mail die medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid twee weken geleden ontvingen. "Het land heeft de nationaliteit bevestigd van honderd Marokkanen die op de nominatie staan voor terugkeer, de eerste reisdocumenten zijn al verstrekt", zo schrijft de krant.

Jarenlang weigerde Marokko mee te werken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarom bleven steeds meer 'veiligelanders', asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning, in Nederland rondhangen, en zorgden geregeld voor overlast. Maar omdat zij niet teruggestuurd konden worden naar Marokko, konden ze ook niet vastgezet worden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat de samenwerking met Marokko beter is geworden, ook als het gaat om het terug sturen. "Op dit moment vinden de gesprekken met Marokko in vertrouwelijkheid plaats. Dat is ook nodig om de juiste omstandigheden te creëren om het goede gesprek voort te zetten." Of er al afspraken zijn vastgelegd, wil het ministerie niet zeggen.