OekraÔne: Separatisten verzoeken Rusland om annexatie na schijnreferenda

Na afronding van de schijnreferenda in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne, hebben de separatisten daar Moskou verzocht om annexatie. Het Russische parlement wil het verzoek begin volgende week afhandelen.

Hun leider in de regio van Luhansk schreef een telegram aan de Russische regering om de annexatie te overwegen. Het separatistische hoofd van de regio Cherson heeft een soortgelijke verzoek ingediend. Ook in de regio's Donetsk en Zaporizja werden fictieve referenda gehouden. Volgens informatie uit Moskou zijn de twee kamers van de Doema van plan om aankomende maandag en dinsdag te beslissen of de vier regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne zich kunnen aansluiten bij Rusland. 

De autoriteiten die door Rusland zijn ingeschakeld voor het houden van de schijnreferenda hadden eerder al gemeld dat 99 procent van de kiezers hadden ingestemd met een annexatie.

Bijna geen enkel land erkent de referenda omdat ze zijn gehouden in strijd met de Oekraïense en internationale wetten, zonder democratische normen en in sommige gevallen mensen onder dwang hun stem moesten uitbrengen. De Oekraïense president Zelenskyy noemde de referenda een schijnvertoning. 

De Russische regeringswoordvoerder Peskov maakte duidelijk dat de aanvallen in Oost-Oekraïne zouden doorgaan totdat de hele regio Donetsk was veroverd. Dit is het minimumdoel, zei hij in Moskou.