Letland roept noodtoestand uit in grensgebied vanwege stroom vluchtende Russen

Letland heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van het land vanwege de toeloop van Russen na de oproep tot gedeeltelijke mobilisatie.

Deze is vanaf vandaag drie maanden geldig in verschillende grensregio's met Rusland en op checkpoints zoals luchthavens en treinstations. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in Riga dat de verordening de overheid extra bevoegdheden geeft om de grens te beschermen als er meer mensen vanuit Rusland proberen het land binnen te komen. De Baltische staten wijzen al dagenlang Russische burgers aan de grensovergangen weg.

Door de gedeeltelijke mobilisatie hebben tienduizenden Russen hun land verlaten om te voorkomen dat ze worden gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne. Ook stonden er lange files aan de grens met Kazachstan, Georgië en Finland.

Het EU-grensbewakingsagentschap Frontex heeft aangekondigd dat sinds de gedeeltelijke mobilisatie op 19 september in de staten van de Europese Unie in totaal ongeveer 66.000 grensoverschrijdingen door Russische burgers zijn geregistreerd. Dat is 30 procent meer dan de week ervoor.