FOK! Wat een weer!: waterfestijn!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Dit zijn de tijden waar we zo naar uitgekeken hebben. Buien, buien en nog eens buien. Al moet ik zeker benadrukken dat het in het binnenland en dan zeker in Overijssel en delen van Gelderland, alsook het zuidoosten niet echt hebben kunnen mee-profiteren. Het is echter wel een feit dat in dit jaargetijde de meeste neerslag inderdaad in de kustprovincies valt. 

Ook vandaag was het weer feest. En eindelijk kon uw Primeurman echt iets meemaken wat echt op onweer leek. Een bijzonder zware bui die ook enkele forse hagelstenen produceerde gaf in korte tijd drie felle ontladingen en dito klappen onweer. Zo had ik ze het hele zomerseizoen nog niet gehoord. In de ochtend trok ook al een heftig buiengebied over, en zodoende staat de etmaalsom hier tot nu toe op 40 mm. De maandsom is hier inmiddels ruim 225 mm. Niets te klagen dus, en zeker één van de natste maanden sinds 2006 alhier. Dat record staat op 365 mm. Dat gaan we niet halen, maar er kan best een mooie 2e plaats inzitten.

In Zeeland zijn er al plekken die de 300 mm hebben overschreden. In schril contrast staat de amper 50 mm in delen van Twente. Ook de rest van het binnenland is minder nat, zij het niet zo bescheiden als langs de oostgrens.

Ook afgelopen avond en komende nacht hadden de regenmeters langs de kust nog voldoende te doen. Opnieuw zijn tientallen millimeters mogelijk en ook onweer en hagel zullen vast en zeker gesignaleerd worden. De buien trekken ook landinwaarts, al nemen ze wel in activiteit af. Toch zal het beslist niet overal droog blijven. Als het even opklaart, en die kans is in het noordoosten het grootst, dan kan er mist ontstaan en koelt het af tot een graad of 7. Aan zee blijft het uiteraard zachter.

Morgen leeft de buienactiviteit ook in het binnenland weer op. Toch denk ik niet dat ze zo zwaar en talrijk zullen zijn als vandaag. Ook nu manifesteren de meeste buien zich op en rond relatief warme wateroppervlakten.

Het blijft uitermate fris met slechts 14 graden. Toch staat er niet al te veel wind uit een westelijke richting.

Donderdag is de kans op een bui nog wat kleiner, zonder dat het helemaal droog gaat worden. Vrijdag is de beste dag om het vrijwel overal wél droog te houden. 

Tot ziens allemaal!  

Water in de omgeving van Haarlem (Foto: Primeurman)

Een eldorado voor uw Primeurman. Water. (Foto: Primeurman) 

Mooie koe (Foto: Stephan5)
Een mooie lieve koe. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!