Miller domineert Grand Prix van Japan, titelkandidaat Bagnaia crasht

Op de Twin Ring Motegi is zondag de Grand Prix van Japan in de MotoGP afgewerkt. Dat werd aan de ene kant niet al te spannend, maar met het oog op de wereldtitel zeker wel. Na Japan zijn er nog vier races te gaan, te beginnen met Thailand volgende week.

Voor het eerst in drie jaar (Japan 2019) had Marc Marquez op de Honda weer eens een poleposition, hij stond naast de Ducati van Johann Zarco en Brad Binder op de KTM, voor Maverick Viñales (Aprilia), Jorge Martin (Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia), Jack Miller (Ducati), Miguel Oliveira (KTM) en WK-leider Fabio Quartararo (Yamaha).

Nog voor de start ging het al fout voor Aleix Espargaro: zijn Aprilia had een probleem en hij moest na de formatieronde de pitstraat in. Martin kende een topstart en had na een handvol bochten de leiding in handen, voor Binder, Marquez, Oliveira en Miller. Laatstgenoemde kwam lekker op dreef en na een paar ronden had hij de leiding overgenomen, met Martin in zijn kielzog.

Er werd een soort status quo bereikt, en na een ronde of tien had Miller nog altijd de leiding in handen, op een dikke seconde gevolgd door Martin. Daar weer drie tellen achter voerde Binder de achtervolgers aan, voor teamgenoot Oliveira, Marquez, Viñales, Luca Marini en Quartararo - diens voornaamste uitdager, Francesco Bagnaia, had het zwaar en reed op de elfde plek.

Halverwege de race kregen we een klassieke plof te zien, die flink scoorde op de spektakelschaal: Takuya Tsuda, de vervanger van de geblesseerde Joan Mir, had ineens de vlammen om zich heen slaan. Gelukkig kon de Japanner de brandende Suzuki op tijd aan de kant zetten om er zelf wel goed vanaf te komen, maar de machine kon afgeschreven worden.

De strijd in de slotfase zat vooral rond de negende plek, waar Enea Bastianini duelleerde met Bagnaia. Die ging er met het nodige geweld voorbij, waardoor Bagnaia nog maar één plek achter titelconcurrent Quartararo reed. Marquez nam plek vier ondertussen over van Oliveira, terwijl Binder toch ook weer flink aan begon te dringen bij de op plek twee rijdende Martin.

Binder ging in de slotronde langs Martin, maar de camera's gingen op Bagnaia: hij probeerde zijn Ducati binnendoor te drukken bij Quartararo's Yamaha, maar schoof onderuit. Miller reed naar een zeer overtuigende eerste zege van het jaar, Binder en Martin completeerden het podium, voor Marquez, Oliveira en Marini. Quartararo werd achtste en liep zo toch weer uit op Bagnaia, een kapotgestreden Aleix Espargaro werd zestiende: nét niet genoeg om zijn streak - punten in elke race - in leven te houden.