Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Wie zich altijd al afvroeg waarom James Camerons Avatar zonodig vier vervolgfilms moet krijgen (waarvan de eerste in december verschijnt) kan vanaf deze week het origineel nog eens fijntjes op het grote (3D-)doek gaan bekijken. Ook handig voor als je vergeten was waar het ook alweer over ging.

Avatar

De meest succesvolle film aller tijden, van regisseur James Cameron, komt terug naar het grote doek. Avatar, het award-winnende epische avontuur uit 2009 wordt opnieuw uitgebracht met 4K gerestaureerd beeld en HDR geluid. Bioscoopbezoekers krijgen nog een keer de kans om in 3D naar de andere kant van het universum te reizen, naar de afgelegen planeet Pandora in het jaar 2154. Avatar is geschreven en geregisseerd door Oscarwinnaar James Cameron. In de film schitteren sterren als Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez and Sigourney Weaver. 

Don't Worry Darling

Alice (Florence Pugh) en Jack (Harry Styles) hebben het getroffen met hun woning in het voorbeeldige plaatsje Victory, een experimentele gemeenschap waar de mannen wonen die werken voor het uiterst geheime Victory Project, samen met hun gezin. Hun CEO is Frank (Chris Pine), een visionaire zakenman, motivator en levenscoach, de belichaming van het maatschappelijk optimisme van de jaren vijftig dat elk aspect van het dagelijks leven in dit utopische plaatsje in de woestijn beheerst. Terwijl de mannen elke dag in het hoofdgebouw van het Victory Project werken aan de ‘ontwikkeling van geavanceerde materialen’, brengen hun echtgenotes – onder wie Franks charmante vrouw Shelley (Gemma Chan) – hun tijd door met genieten van de luxe en de uitspattingen in hun gemeenschap. Het leven is perfect en het bedrijf voorziet in de behoeften van elke inwoner. Het enige wat het daarvoor in ruil vraagt, is discretie en onvoorwaardelijke toewijding aan Victory. Maar wanneer er in hun idyllische leven barsten beginnen te verschijnen die suggereren dat er achter de aantrekkelijke façade iets sinisters schuilgaat, is Alice genoodzaakt zich af te vragen wat ze eigenlijk in Victory doen en waarom ze daar zijn. Hoeveel is Alice bereid te verliezen om aan het licht te brengen wat zich werkelijk afspeelt in dit paradijs?

Entre deux Mondes

Met Entre deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven?

The Enforcer

Miami-maffioso Cuda (Antonio Banderas) staat op het punt om alles wat hem lief is op te geven wanneer hij erachter komt dat zijn bazin Estelle (Kate Bosworth) een jong meisje in gevaar brengt. Om haar te redden, keert hij zich tegen de criminele organisatie waar hij jarenlang onderdeel van was. Kan Cuda in het reine komen met zijn verleden voordat de maffia hem vindt?

Dealer

De veertienjarige Johnny verblijft in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie. Terwijl hij droomt van een beter leven, dealt hij drugs. Wanneer Johnny de beroemde en succesvolle acteur Antony als vaste klant krijgt, ontstaat een bijzondere band tussen de twee verloren zielen en besluiten ze beiden een ander pad te kiezen.

Amigo Secreto

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ – het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders – de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anti-corruptie onderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreem-rechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.