Boeren (willen) demonstreren tijdens Prinsjesdag

Dinsdagnacht en ochtend hebben een aantal boeren geprobeerd om het centrum van Den Haag te bereiken. Zo meldt Regio15.

Met deze actie willen zij tijdens Prinsjesdag aandacht vragen voor hun bezwaren tegen de stikstof reductie die het kabinet heeft voorgesteld.

De politie was van de plannen op de hoogte, op alle toegangswegen naar het centrum van Den Haag stonden politie voertuigen. Daarnaast zijn op diverse plekken barricades opgezet om de toegang te blokkeren.

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel afgegeven wegens "ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag". Om deze reden worden alle groepen trekkers die gespot worden, door de politie staande gehouden en gevorderd om rechtsomkeert te maken. Wanneer zij niet voldoen aan dit bevel zullen hun trekkers in beslag worden genomen. Meestal voldoen de boeren aan de vordering, vertrekken, en proberen dan via een andere route alsnog de binnenstad te bereiken.

Op de Binckhorstlaan, nabij de Lekstraat, heeft de politie dinsdagmorgen daadwerkelijk ook trekkers in beslag genomen. Om deze af te kunnen voeren zijn onder andere voertuigen van Defensie ingezet.

Op het Wilsveen Leidschendam werden vanmorgen vroeg een groep boeren met trekkers tegengehouden. Zij mochten niet verder rijden.

Op dat moment waren de barriers in de Haagse binnenstad al dicht. Politievoertuigen stonden verspreid opgesteld. Een aantal shovels stond klaar voor het geval dat boeren door zouden proberen te breken. Op diverse plekken in de stad zijn groepen boeren door de politie staande gehouden.

Op de Lekstraat/Binckhorstlaan zijn daadwerkelijk trekkers in beslag genomen.