China waarschuwt voor 'huidcontact met buitenlanders' na eerste geval apenpokken

Ondertussen heeft apenpokken ook China bereikt. Om verdere verspreiding te voorkomen, adviseert de hoofdepidemioloog alle Chinezen om huidcontact met buitenlanders te vermijden. De verklaring stuit echter op duidelijke kritiek op het sociale netwerk.

Na de ontdekking van het eerste geval van apenpokken in China, heeft de hoofdepidemioloog van de nationale gezondheidsdienst de bevolking gewaarschuwd om niet in huidcontact te komen met buitenlanders. "Heb geen huidcontact met buitenlanders", schreef Wu Zunyou op de Weibo Short Message Service als eerste advies om besmetting te voorkomen. Het advies leidde tot heftige reacties op het Chinese internet. Gebruikers zagen discriminatie en bekritiseerden de informatie als niet erg wetenschappelijk.

De nationalistische commentator Sima Nan zei echter: "Het is goed om het land open te houden, maar we kunnen niet iedereen binnenlaten." Zoals de gezondheidsafdeling meldde, is er iemand met apenpokken aangetroffen tijdens een "internationale aankomst" in Chongqing. Er werd niet gemeld of de besmette persoon een Chinees staatsburger of een buitenlander was. Vanwege de COVID19-pandemie geeft China echter slechts extreem weinig visa af. Omdat alle reizigers die China binnenkomen minimaal een week in quarantaine moeten, werd de ziekte geïsoleerd gediagnosticeerd toen de persoon symptomen van apenpokken vertoonde.

"Het maakt me ziek om zulke woorden te lezen", schreef een user op internet. Anderen klaagden over bangmakerij. Er werd aan herinnerd hoe Chinezen of andere Aziaten in het buitenland waren gediscrimineerd na de eerste uitbraak van de Covid-19-pandemie in centraal China. Een leraar vreemde talen wees erop dat hij 12 jaar in China heeft gewoond, permanente verblijfsrechten heeft en het land al drie jaar niet mocht verlaten vanwege de pandemie: "Wat moet ik denken van de eerste zin?"

Het virus wordt overgedragen door direct contact van de huid of de slijmvliezen met besmette lichaamsvloeistoffen of de typische apenpokkenblaasjes. Volgens onderzoek is ongeveer 95 procent van de huidige geïnfecteerden met apenpokken besmet geraakt tijdens seksuele activiteit, waarbij vooral mannen die seks hadden met mannen werden getroffen.