Live: Grootste veiligheidsactie ooit in Londen voor uitvaart Queen Elizabeth

Vandaag treedt de grootste beveilingsactie die Londen ooit heeft gekend in werking voor de uitvaart van de overleden Queen Elizabeth. Er is veel politie op de been om alles in goede banen te leiden.

“Dit is al decennialang voorbereid en je wilt natuurlijk dat dit allemaal heel erg goed loopt”, zegt koningshuisdeskundige Jeroen Schmale bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De politiemensen dragen speciaal voor vandaag een wapen bij zich. Normaal gesproken doet Brits politiepersoneel het alleen met een stok en een taser.  

Groot-Brittannië neemt vandaag afscheid van koningin Elizabeth II met een staatsbegrafenis in de Londense Westminster Abbey. Vanochtend wordt de kist van de op 8 september op 96-jarige leeftijd overleden koningin van Westminster Hall naar de nabijgelegen kerk gebracht van Westminster Abbey. Ongeveer 2.000 gasten, waaronder staatshoofden en vorsten van over de hele wereld, nemen om 12.00 uur deel aan de uitvaartdienst.

Na de herdenkingsdienst in Westminster Abbey wordt de kist van de koningin naar Windsor Castle gebracht. Na een viering in de plaatselijke St. George's Chapel, vindt de begrafenis 's avonds plaats in besloten kring.

De Britse koning Charles III was diep ontroerd door het grote medeleven bij het overlijden van zijn moeder Elizabeth II. Voor het definitieve afscheid van de koningin wilde hij de "talloze mensen" bedanken die een steun en troost waren in de tijd van rouw, legde de koning uit. Zijn familie was ontroerd dat zo velen de levenslange dienst van Elizabeth II erkenden. De rij voor Westminster Hall, waar de kist van de koningin stond opgesteld, is inmiddels gesloten.

Deze staatsbegrafenis is de eerste in Groot-Brittannië sinds de dood van voormalig premier Winston Churchill in 1965. De begrafenisceremonies voor de koningin vinden plaats onder enorme veiligheidsmaatregelen - voor de Londense politie is het de grootste operatie in hun geschiedenis.

Gevolgen voor het hele land
Niet eerder is het Britse dagelijkse leven zo merkbaar beperkt als op deze maandag. 19 september dit jaar is uitgeroepen tot nationale vrije dag, scholen zijn gesloten en de meeste Britten zijn vrij. Winkelen is slechts beperkt mogelijk. Winkels zijn grotendeels gesloten, waaronder veel supermarkten, wat zeer ongebruikelijk is in het VK omdat ze meestal ook op zon- en feestdagen open zijn.

De London Stock Exchange blijft gesloten. Bovendien is het culturele aanbod streng beperkt: veel bioscopen, theaters of musea zijn vandaag niet open. Zelfs de grootste luchthaven van Londen, Heathrow, past zijn vluchtschema aan de staatsbegrafenis aan. Van tijd tot tijd zullen er wijzigingen en vertragingen zijn. Dit om te voorkomen dat de rouwstoet met de kist van de Koningin wordt gestoord door vliegtuiglawaai. De meeste pubs blijven wel open, sommige gaan zelfs eerder open dan normaal en zenden de uitvaartdienst en processie uit.