Boksers Canelo en Golovkin sluiten trilogie af

Het is een van de grootste rivaliteiten in het boksen van de laatste jaren: Saul 'Canelo' Alvarez tegen Gennady 'GGG' Golovkin. De twee bevochten elkaar al twee keer en zaterdagavond werd de trilogie afgesloten in de T-Mobile Arena in Las Vegas.

In september 2017 stonden de twee voor het eerst tegenover elkaar, wat resulteerde in een behoorlijk controversieel gelijkspel - volgens velen had Golovkin het gevecht moeten winnen. Een jaar later vochten ze opnieuw en dit keer was de winst voor Canelo, waardoor het kamp van Golovkin helemaal woest werd: volgens hen had de Kazach nu twee keer moeten winnen.

Een derde gevecht zat er lang aan te komen, terwijl de heren ondertussen natuurlijk wel in actie kwamen. Golovkin vocht - en won - vier keer, Canelo kwam acht keer in actie. Dat ging zeven keer goed en gepaard met veel wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg), maar in mei ging het fout: Dmitry Bivol was te sterk in de strijd om de WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg).

In Las Vegas trof Golovkin (42-1) de enige man die hem ooit versloeg, terwijl Canelo (57-2) het definitief probeerde te beëindigen. De inzet was fors: de WBA Super-, WBC-, IBF-, WBO- en The Ring-wereldtitels in het suppermiddengewicht, allemaal in bezit van Canelo, die in meerdere andere gewichtsklasses ook al flink wat gordels verzamelde in zijn lange carrière.

De Mexicaan en Kazach begonnen goed, maar al heel snel werd duidelijk dat Golovkin totaal niet op zichzelf leek. De 40-jarige veteraan kwam er nauwelijks aan te pas en leek het halverwege mentaal zelfs al opgegeven te hebben. In de laatste paar ronden kwam er toch nog wat leven in bij GGG, waardoor Canelo even op moest gaan passen, maar de Kazach had een knockout nodig en dat zat er simpelweg niet meer in.

Opvallend genoeg gaf een jurylid het gevecht met 116-112 aan Canelo en twee anderen zelfs met 115-113, wat betekent dat ze Golovkin vijf van de twaalf ronden toegedicht hadden - opmerkelijk, want met de beste wil van de wereld leken er toch niet meer dan twee of hooguit drie ronden te vinden die aan hem gegeven konden worden. Enfin, de winst kwam zo unaniem bij Canelo terecht. Het was wellicht een anticlimax van de trilogie, verdiend was het wel.

Jesse Rodriguez Franco (16-0) - Israel Gonzalez (28-4)
Er stond nog een andere wereldtitelstrijd op het programma in Las Vegas. Rodriguez won de WBC-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) in februari van Carlos Cuadras en verdedigde deze in juni tegen de grote Srisaket Sor Rungvisai. Gonzalez mocht hem uitdagen, de vierde keer dat hij voor een wereldtitel vocht, maar net als tegne Jerwin Ancajas, Kal Yafai (beiden 2018) en Roman 'Chocolatito' Gonzalez (2020) lukte het niet: Rodriguez was simpelweg te goed en won na twaalf ronden op een unanieme beslissing.