Van Dijk voor derde keer wereldkampioen tijdrijden

Ellen van Dijk is voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. Op de openingsdag van het wereldkampioenschap in het Australische Wollongong was de 35-jarige Nederlandse over een afstand van 34,2 kilometer de snelste en verdedigde zo haar titel.

Van Dijk, die als uittredend kampioene als laatste van start ging, noteerde bij het eerste tussenpunt de snelste tussentijd en bij het tweede tussenpunt na 24,5 kilometer was de Nederlandse maar liefst twintig seconden sneller dan tot dan toe de snelste tijd. Richting de finish moest Van Dijk wat tijd inleveren, maar de derde wereldtitel kwam voor de 35-jarige tijdritspecialist Van Dijk niet meer in gevaar.

Het zilver ging naar Grace Brown. De Australische was vroeg gestart in de tijdrit en stond lang aan de leiding, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Van Dijk. Het brons was voor de Europese kampioene Marlen Reusser. Annemiek van Vleuten, de wereldkampioene in 2017 en 2018 op dit onderdeel, kende een mindere dag en moest genoegen nemen met een zevende plaats op het WK.

Shirin van Anrooij, de derde Nederlandse deelneemster, werd dertiende bij de profs. In de U23-categorie pakte ze zilveren medaille en moest in de uitslag alleen de Italiaanse Vittoria Guazzini voor zich dulden, die de vierde tijd tussen de profs noteerde.