Yesilgöz haalt uit naar Baudet, woke en verspreiders complottheorieën
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) deed maandagavond 12 september enkele duidelijk uitspraken in de HJ Schoo-lezing van EW.
Ze benoemde expliciet FVD-leider Thierry Baudet en de Groep Van Haga. "Politici trekken zonder met hun ogen te knipperen de onafhankelijkheid van onze rechtspraak in twijfel, Thierry Baudet retweet een video waarin agenten ‘fascisten’ werden genoemd en uit online openlijk jodenhaat. Het hondenfluitje is inmiddels ingeruild voor een heel blaasorkest," zei Yeşilgöz, die haar lezing opende met het verhaal van haar ouders die met gevaar voor eigen leven een vrijheidsstrijd voerden in Turkije waardoor ze zich gedwongen voelden het land te ontvluchten.
Volgens Yesilgöz is de uit de Verenigde Staten overgewaaide woke-beweging een probleem. "Ik heb het hier expliciet niet over emancipatiebewegingen die pleiten voor gelijke rechten en inclusie. Die hebben mijn steun. Waar ik mij zorgen over maak, zijn de stromingen die zich richten op het tegenovergestelde: op uitsluiting. Mensen die vinden dat zij mogen bepalen welke informatie of mening juist is en wat niet juist is. Of wat kwetsend en wat niet kwetsend is. Wie wel deugt en wie niet deugt. Die onder het mom van inclusie alleen maar bezig zijn met uitsluiten. Deze ‘wokisten’ willen bepalen ‘wie recht van spreken heeft’ en zien woke zijn meer als een vorm van recht tot censuur. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten.”
Wokisten willen volgens Yesilgöz ‘safe spaces eisen op universiteiten’. "Door elke vorm van zogenaamd confronterende kennis uit te sluiten.” Maar op die manier wordt volgens de VVD minister de ‘vrijheid van meningsuiting ondergeschikt’ gemaakt aan emoties. Een ‘zelfgeclaimd recht’ om ‘niet gekwetst te worden’. "Dit legt een enorme druk op de vrijheid van meningsuiting. Wokisme bevordert onverdraagzaamheid, terwijl verdraagzaamheid nu juist de kern van de democratische rechtsstaat is.”
De VVD'er hekelt in haar speech ook ‘complottheorieën en ondermijnende uitlatingen’. "Te lang hebben wij met elkaar gedacht: geef maar geen aandacht. Dan wordt het niet groter, en gaat het wel weg. Maar dat is niet waar.”
"Het verdwijnt niet en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen. De ophef genereert aandacht, en de aandacht zorgt voor naamsbekendheid, likes, aanzien, invloed, geld en stemmen. Het is een verdienmodel geworden van partijen als Forum en de Groep Van Haga, die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben. Net als de woke-beweging halen zij hun inspiratie vooral uit de Verenigde Staten. Alsof dat het belang van Nederland dient”, volgens Yesilgöz.
Verder benoemt ze de fouten die de overheid heeft gemaakt bij de afwikkeling van aardbevingsschades in Groningen en de toeslagenaffaire en steekt daarvoor hand in eigen boezem. "De instituties die onze rechtsstaat vormen en die slachtoffers bescherming hadden moeten bieden, hebben gefaald. En te lang nam niemand daarvoor verantwoordelijkheid.”
Ook keek ze kritisch naar haar eigen portefeuille: "De afgelopen jaren zien we een gestage toename van het aantal bedreigingen en geweldplegingen door drugscriminelen. Officieren van justitie die hun werk inmiddels anoniem doen. Journalisten die worden beveiligd. Rechercheurs die tijdelijk in safe houses moeten wonen. Dit is de werkelijkheid waarin we leven. Weet u nog dat wij de terreur van de Italiaanse maffia destijds Italiaanse toestanden noemden? Vandaag de dag kijken Italianen met bezorgdheid naar Nederlandse toestanden. Natuurlijk, na de moorden op Wiersum en De Vries werden de talkshows een week of twee gevuld met verontwaardigde duiders en deskundigen. Maar daarna keerden de meesten van ons toch weer terug naar business as usual. Dat is onbegrijpelijk.”