Defensie opent opnieuw opvangplek voor vluchtelingen en asielzoekers

Er is weer een (nood)opvang geopend op militair terrein. Zaterdag ging de poort open van deze tijdelijke locatie in de Groningse Marnewaard (ook bij Zoutkamp). Daarmee vangt Defensie nu op vijf locaties asielzoekers en vluchtelingen op. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te ondersteunen. Minister Kajsa Ollongren was maandag op werkbezoek in Groningen.

In de Marnewaard bieden tenten en containerwoningen nu onderdak aan 500 tot 700 personen. Defensie heeft de afgelopen jaren al veel gedaan om Nederland te ondersteunen bij de opvangproblematiek. Naast het bieden van onderdak, stelde het ministerie bijvoorbeeld 3.500 gewone bedden en 1.500 veldbedden beschikbaar voor noodopvanglocaties in het land.

Naast de Marnewaard zijn er ook nog opvanglocaties bij het Marine Etablissement Amsterdam met ruimte voor 250 asielzoekers en het Walaardt Sacré Kamp te Huis ter Heide met ongeveer 425 plaatsen voor de opvang van Afghanen. Op Legerplaats Harskamp in Ede vangt Defensie nog eens bijna 400 vluchtelingen uit Oekraïne op en de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp is goed voor zo’n 450 opvangplekken voor Afghanen.

Gereed in negen dagen
Bij de bouw van de opvanglocatie in de Marnewaard waren dertig militairen betrokken van de genie en van de Nationale Reserve. Het was mede door hun inspanning dat minister van Defensie Kajsa van Ollongren aan Justitie kon melden dat het nieuwe onderkomen gereed was.

Dat gebeurde in slechts negen dagen noeste arbeid. Gisteren nam ze een kijkje ter plaatse. Ze liet zich er lovend uit over het geleverde werk van de militairen en het COA. De asielzoekers in de Marnewaard blijven daar maar enkele dagen. Zodra er plek is om de asielaanvraag te registreren in Ter Apel, gaan ze daar heen.