F1: Leclerc poleposition in Italië, voor Verstappen, De Vries P13

Charles Leclerc heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Italië. De Monegask stuurde op het circuit van Monza zijn Ferrari naar een tijd van 1.20,161 waarmee hij kampioenschapsleider Max Verstapppen en Carlos Sainz nipt voorbleef. De plaats van Leclerc is nog wel onder voorbehoud omdat hij in Q1 mogelijk buiten de baan ging in zijn enige snelle ronde. Nyck de Vries kwam bij zijn debuut tot de dertiende tijd.

In het eerste deel duurde het even voordat er actie was. Verstappen kwam met een 1.22,0 door, maar de Ferrari's zetten de toon, waarna Verstappen er nog een ronde aan vast knoopte. In de slotminuten werd er weer flink gestreden om plek zestien, waarbij Kevin Magnussen door leek te gaan, maar het overschrijden van de baanlimieten brak de Deen op. Nicholas Latifi, Sebastian Vettel, Lance Stroll en Mick Schumacher vielen ook af, terwijl De Vries nipt naar de volgende ronde ging.

Het tweede deel was voor de topteams weer reden om de coureurs op gebruikt rubber naar buiten te sturen om zo een set banden uit te sparen. Daarachter was het een fel gevecht, waarbij Daniel Ricciardo eindelijk weer eens de top tien haalde. Esteban Ocon werd er op het laatste moment buiten geduwd, terwijl ook Valtteri Bottas, De Vries, Guanyu Zhou en Yuki Tsunoda klaar waren.

In Q3 zette Sainz met een tijd van 1.20,584 de toon voor Leclerc en Verstappen. In de tweede run dook Leclerc er met een waanzinnige ronde in een tijd van 1.20,161 ruim onder door, terwijl Verstappen en Sainz aansloten op de plekken twee en drie, voor Sergio Perez, Lewis Hamilton, George Russell, Lando Norris, Ricciardo, Pierre Gasly en Fernando Alonso.

De grid van de race zal er evenwel flink anders uitzien omdat zeven coureurs gridstraffen hebben opgelopen. Leclerc zal, als zijn poleposition niet wordt afgenomen, van plek één vertrekken, voor Russell, Norris, Verstappen, Ricciardo, Gasly, Alonso, De Vries, Zhou en Perez.