FOK! Wat een weer!: Veel buien aan zee

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Veel plaatsen in het land hebben inmiddels wel regen van betekenis gehad de laatste dagen. Toch zeker niet overal, Eigenlijk in de hele oostelijke helft, delen van Brabant en zeker ook Groningen alsmede ook een deel van Limburg hebben nog niet meer dan 10 tot 15 mm gehad. Dat gaat vaak zo met buiensituaties. Ik betwijfel of daar de komende dagen veel gaat bijvallen, want de neerslag die er valt zal de komende twee dagen in de vorm van buien blijven vallen. 

Gisteravond en vannacht viel er met name in delen van het midden, maar vooral in Friesland lokaal erg veel regen. De hoeveelheden lagen daar tussen de 20 en 50 mm, met een uitschieter tot over de 60 mm. Elders viel er duidelijk minder, en in het zuidwesten viel er vrijwel geen neerslag.

In de loop van de ochtend begon het ook op te klaren. Het laatst gebeurde dat in het noorden. In de middag ontstonden er verspreid een paar buien, maar was er ook zeker aardig wat ruimte voor de zon. Inmiddels beginnen de buien actiever te worden en ik denk dat meerdere plaatsen de komende uren een regen- of onweersbui kunnen gaan krijgen. 

Ook vanavond zullen er zo her en der nog buien vallen, mogelijk met onweer. In de nacht is de kans op een bui alleen nog aan zee aanwezig. Landinwaarts klaart het op en blijft het verder overwegend droog. Er kan wel wat mist ontstaan. De minima komen uit op een graad of 16.

Morgenochtend begint nog vrij aardig, maar al vrij snel komen er vanuit het zuidwesten regen- en onweersbuien opzetten. Deze kunnen langs de kust behoorlijk wat regen gaan brengen. Mogelijk zo'n 40 tot 50 mm. Ook in het binnenland ontstaan er buien, maar die lijken iets minder actief te worden. Met een graad of 19 is het tamelijk fris. De zuidwestelijke wind neemt ook iets in kracht toe en zal matig tot vrij krachtig gaan worden.

De buien blijven aan de kust tot diep in de avond aanwezig.

Op zaterdag valt er nog enige regen, maar klaart het later op de dag op. Zondag is het dan ineens weer vrijwel overal droog met veel zon. Plotsklaps zit er dan weer een 23 tot 25 graden in. Maandag kan het zelfs nog wat warmer worden. 

De warmte is dus nog niet helemaal verdwenen.

Tot ziens banaantjes!  

 Mooie luchten (Foto: Stephan5)
Hier zien we nog warme en vochtige lucht, deze dagen is de lucht polair. Dat is een heel verschil. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!