Queen Elizabeth II (96) overleden

Zojuist bereikt ons het nieuws dat Engelse Koningin Elizabeth II (96) in haar huis Balmoral Castle is overleden.

Het officiële bericht van de koninklijke familie luidt:

Dit bericht zal niet verder bijgewerkt worden.

Oud bericht:
Zojuist bereikt ons het nieuws via diverse bronnen dat de Engelse Koningin Elizabeth II (96) in haar huis Balmoral Castle onder medische supervisie is gezet. Ook is de directe familie naar haar onderweg.

Het staatshoofd kampt al enige tijd met medische problemen en heeft op woensdag een belangrijke vergadering afgezegd omdat ze zich 'niet goed' voelde. Gezien haar leeftijd en functie, was dit natuurlijk aanleiding voor haar doctoren om in actie te komen. Het resultaat is nu dat de artsen 'bezorgd zijn om de gezondheid van Hare Majesteit'.

De Britse Premier Liz Truss heeft dit nieuws, in haar eerste week, gedeeld met het Lagerhuis. Ze gaf aan dat ‘het hele land diep bezorgd zal zijn over het nieuws van Buckingham Palace tijdens deze lunchtijd'.

Update 17:45 uur:
Zojuist is, door hun woordvoerder, aan Sky News bevestigd dat Harry alleen naar zijn oma af zal reizen. Zijn vrouw, Meghan, blijft achter in London. Wat de achterliggende reden hiervan is, wordt niet gemeld. Echter mag het bekend zijn dat Meghan niet heel goed ligt in de Windsor familie.

Update 17:09 uur:
Zojuist is het vliegtuig met William, Andrew, Edward geland op het vliegveld in Aberdeen. De reis naar Balmoral Castle duurt, voor normale mensen, doorgaans een uur.

Daarnaast laat een stream van The Sun van de ingang van het kasteel zien dat er vrij veel verkeer is. Ook is er een bloemisten busje naar binnen gegaan, uiteraard allemaal zonder enige context.

De nieuwe Premier Liz Truss heeft, via een woordvoerder, aan de Britse pers laten weten dat ze geen plannen heeft om vandaag, of morgen, naar het kasteel in Schotland af te reizen.

Update 15:40 uur:
Op beelden van Sky News lijkt het er op dat er meer en meer mensen zich naar Buckingham Palace begeven. De BBC laat zien dat er zo'n 20 mensen bij Balmoral Castle staan, waarschijnlijk om hun steun aan hun vorst te tonen. Ook worden er dranghekken geplaatst.

Update 15:27 uur
Even een wat luchtiger, maar wel on-topic, update: de onvermijdelijke opvolging. Al decennia wordt er gespeculeerd dat Lizzy geen 'fan' was van een koningschap van haar zoontje Charles. Helemaal sinds hij een relatie is begonnen met ene Camilla. De volgende in de lijn is William, de oudste zoon van Charles en Diana.

Aangezien, volgens wat roddelpers, de Koningin slapeloze nachten had over het feit dat William rondvloog in helicopters, is het mogelijk dat één van de langstzittende vorsten ooit ook ná haar dood invloed zal hebben op de troonopvolging.

Update 15:11 uur:
Ondertussen is het bevestigd dat de prinsen William en Harry (met vrouw Meghan) onderweg zijn naar hun oma.

In de berichtgeving van Sky News wordt keer op keer aangegeven dat het uniek is dat er zo negatief nieuws over de gezondheid van één van de Windsors naar buiten komt. In de toon en woordkeuze van de journalisten en gasten daar is te horen dat men er van uit lijkt te gaan dat de laatste uren van de Queen geslagen hebben.

Een BBC verslaggever die bij de poorten van het kasteel staat gaf het volgende aan: "Dit zou wel eens de dag kunnen zijn waarop we de Queen verliezen. Men maakt zich hier duidelijk klaar voor het ergste."

Update 14:43 uur:
Ondertussen is er, voor wie het interesseert, wat meer bekend over wie er allemaal onderweg is naar het hoofd van de Windors. Prins Charles, uiteraard. Ook Prins Edward en zijn gezin zijn onderweg. Prinses Anne was al op het kasteel. Ook Prins Andrew wordt zeer binnenkort op het kasteel verwacht.

Update 14:30 uur:
Op dit moment is er nog weinig informatie beschikbaar. Echter melden diverse royalty watchers dat het paleis de neiging heeft om medische zaken zonniger weer te geven dan deze werkelijk waren. Dat het paleis nu bevestigd heeft dat Elizabeth onder "medische supervisie" staat, als ook het feit dat er drie generaties familie naar Balmoral onderweg zijn, doet het ergste vermoeden.

Meer nieuws volgt zodra het binnen komt.