Alcaraz na epische strijd naar halve finales US Open tegen Tiafoe

Tennissers Carlos Alcaraz en Frances Tiafoe gaan voor het eerst in hun carrières een halve finale spelen op een Grand Slam-toernooi. Op de US Open schopten ze het allebei tot de laatste vier, waardoor een nieuwe Grand Slam-finalist sowieso een feit is.

Alcaraz, als derde geplaatst, nam het op tegen de Italiaanse nummer elf van de plaatsingslijst, Jannik Sinner. De Spanjaard plaatste gelijk al een break, maar leverde die snel weer in, alvorens met twee breaks de set alsnog naar zich toe te trekken. In set twee maakte hij een vroege break op 5-4 ongedaan, waarna een tiebreak nodig was om de set uiteindelijk na vijf kwartier bij Sinner te krijgen.

In de derde set brak Alcaraz zijn opponent op 2-2, maar Sinner sloeg terug en even later herhaalde dat riedeltje zich in wat inmiddels een epische partij begon te worden. De tiebreak was dan weer niet zo bijzonder, Sinner gaf geen enkel punt weg en kwam op 2-1 in sets, waarna hij in de vierde set begon door de service van Alcaraz over te nemen.

De Spanjaard brak terug, leverde zijn service weer in en zag Sinner op 5-4 voor de wedstrijd serveren. De Italiaan kreeg zelfs een matchpoint, maar Alcaraz sloeg die weg, pakte de service terug en trok een vijfde set uit het vuur, inmiddels behoorlijk diep in de nacht in New York.

Ook in de vijfde set kwam Sinner op 2-2 op een break voorsprong, maar Alcaraz herpakte zich en in de volgende twee servicegames van de Italiaan pakte de Spanjaard de belangrijke punten. Hij kon het vervolgens uitserveren en na meer dan vijf uur - het was inmiddels bijna drie uur 's nachts lokale tijd - zette hij het nog altijd volgepakte Arthur Ashe Stadium in vuur en vlam met een 6-3, 6-7 (7), 6-7 (0), 7-5, 6-3 zege.

Het was wellicht een iets minder historische strijd dan die van Alcaraz, maar ook Tiafoe moest knokken. In de kwartfinales speelde de als 22e geplaatste Amerikaan tegen de Rus Andrey Rublev (9), die hij na twee tiebreaks en uiteindelijk ruim 2,5 uur op de knieeën kreeg: 7-6 (3), 7-6 (0), 6-4.