Telegram stuurt gegevens door naar Duitse veiligheidsautoriteiten

Het online platform "Telegram" heeft gebruikersgegevens doorgegeven aan de Duitse veiligheidsinstanties.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit op verzoek bevestigd, zo meldt "STRG_F". Er wordt echter gezegd dat dit slechts 25 op zichzelf staande gevallen waren. Telegram heeft hierbij de gegevens zoals IP-adressen van gebruikers overhandigd. Het gaat over seksueel geweld tegen kinderen en islamitisch terrorisme. In bijna 400 gevallen heeft Telegram ook inhoud van posts verwijderd.

Tot nu toe heeft het platform geadverteerd dat gebruikersgegevens niet worden doorgegeven aan overheden of opsporingsinstanties. Het wordt daarom vaak gebruikt door criminelen en terrorismeverdachten, maar ook door leden van de oppositie in autoritaire staten - in het vertrouwen dat hun gegevens daar veilig zijn. Telegram heeft ook de reputatie om alle posts toe te staan, inclusief aanzetten tot haat, oproepen tot geweld en desinformatie.

In het verleden heeft Telegram herhaaldelijk niet gereageerd op vragen van de Duitse veiligheidsautoriteiten. Na verhoogde druk door de Duitse overheid is er sinds begin februari 2022 communicatie met de operatoren van het platform.